Hlavní obsah

Nepokoje ve Francii neustávají

PAŘÍŽ

Přestože v pařížských ulicích hlídkují silné policejní hlídky, byly v noci z pátku na sobotu zaznamenány další nepokoje. Podle údajů francouzské police shořelo dalších 502 vozidel a bylo zadrženo 206 osob. V noci na pátek přitom bylo zapáleno 463 vozů a zadrženo 201 lidí.

Článek

V okolí Paříže se však situace poněkud zklidnila, uvedla policie. Na venkově se naopak škody zvýšily. V Saint-Quentin na severu země byl v noci na sobotu zraněn zápalnou lahví jeden policista.

V Paříži byl od dnešních 10:00 do nedělních 08:00 vyhlášen zákaz shromážďování. Daly k tomu podnět signály, že o víkendu by se mohly nepokoje přenést do vnitřního města, které jimi zatím nebylo zasaženo.

O víkendu hlídalo Paříž 3000 policistů a četníků. Pod pečlivým dohledem jsou zvlášť místa, kam obvykle směřují turisté, dopravní prostředky a nádraží.

Asi 300 policistů dostalo na starost bezpečnost kolem fotbalového stadionu Stade de France, kde v sobotu večer hraje francouzská reprezentace přátelský zápas s Německem. Stadion je mimo vnitřní Paříž, už v departementu Seine-Saint-Denis, který byl v minulých dvou týdnech také dějištěm nepokojů.

Ve Francii je v pohotovosti 12 000 příslušníků policie a četnictva.

Výtržnosti i v Belgii

Nepokoje zasáhly také sousední Belgii. V noci na sobotu zde shořelo 15 aut, z toho osm v metropoli Bruselu. Podle belgických úřadů jde o "izolované" případy, které neprovází větší nepokoje, jako je tomu už dva týdny v sousední Francii.

Noc na dnešek byla už šestou v řadě, kdy byla v Bruselu či dalších belgických městech úmyslně zapalována auta. Belgie je však zatím z globálního pohledu ušetřena násilných nepokojů, s nimiž se potýkají zejména předměstí francouzských měst. Tamní úřady nicméně zůstávají ve střehu. Policie posílila hlídky hlavně v Bruselu a Antverpách.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Francii ubylo výtržností

Francie, kterou od konce října sužují noční pouliční nepokoje v chudinských čtvrtích velkých měst, opět hlásí zklidnění situace. V noci na čtvrtek shořelo...

Výběr článků

Načítám