Hlavní obsah

Velká koalice v Německu se shodla na programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německo si v pátek navečer oddechlo - cesta k vytvoření nové vlády je volná, jednání tří stran SPD, CDU a CSU o vytvoření koalice skončila úspěchem. Nyní musí dohodnutý program schválit pondělní sjezdy stran a v pátek by měl být dokument podepsán tak, aby 22. listopadu mohl Spolkový sněm zvolit první německou kancléřkou Angelu Merkelovou (51).

Článek

"V koaliční smlouvě se podařilo zakotvit vše, co jsem ještě před čtyřmi týdny při zahájení rozhovorů netušila, že se podaří," prohlásila po závěru koaličních jednání s ulehčením Merkelová na vedení poslanecké frakce CDU/CSU.

V podobném duchu se vyjádřil designovaný šéf SPD Matthias Platzeck: "Došli jsme k velmi dobrým výsledkům. Balík dohodnutých opatření dá impulsy hospodářské dynamice Německa a povede ke konsolidaci státního rozpočtu v příštích čtyřech letech."

Více než 130stránkový programový dokument koalice, k němuž vedla dlouhá cesta od voleb 18. září a měsíční maratón přímých jednání, mají šéfové stran představit v Berlíně v sobotu.

Zvýšení DPH

Podle zákulisních zpráv se CDU/CSU a SPD dohodly na zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) ze 16 na 19 procent k 1. lednu 2007. Zároveň se shodly, že se nebude měnit nynější snížená 7 procentní daň na některé položky, například na potraviny. Zvýšení DPH přispěje ke snížení odvodu na pojištění proti nezaměstnanosti o dva body. Pojištění platí jak zaměstnanci, tak podniky. Sníží se tak vedlejší mzdové náklady, které jsou podle ekonomů v Německu vysoké a odrazují některé zahraniční investory.

Koalice se dále shodla na vytvoření mnohamiliardového investičního fondu, jehož smyslem bude podpořit vyšší zaměstnanost a ekonomický růst. Fond má být financován i z prodeje části zlatých rezerv Spolkové banky.

Propad ve výši 35 miliard eur ve státním rozpočtu na rok 2007 má pak zacelit série restrikčních opatření, jež zruší nebo sníží balík daňových úlev: půjde například o příspěvek na cestu do zaměstnaní nebo dotace stavebníkům rodinných domků. V rozpočtu na rok 2006 bude deficit ještě zaplacen z úvěru ve výši 40 miliard eur.

Až do poslední chvíle zůstávala spornou otázka zvláštní daně pro nejvyšší příjmové skupiny, což CDU/CSU odmítaly. Na druhé straně SPD nechtěla snížit ochranu zaměstnanců před propouštěním. I v těchto případech strany nakonec našly kompromisní řešení, s nímž seznámí veřejnost až v sobotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám