Hlavní obsah

Libye: o bulharských sestrách nemusí rozhodovat jen soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB

Libyjský premiér Šukrí Ghaním v pátek v Záhřebu připustil, že o osudu bulharských zdravotních sester odsouzených k smrti, nemusí rozhodovat jen soud. Příští týden bude v Libyi jejich odvolání projednávat nejvyšší soud. Ten může buď rozsudek potvrdit nebo nařídit nový proces.

Článek

"Naše soudnictví je nezávislé a my čekáme na rozhodnutí soudu. Potom budeme dále o této záležitosti diskutovat," řekl bez dalšího upřesnění na tiskové konferenci v Záhřebu libyjský premiér.

Libyjský soud loni odsoudil pět zdravotních sester k smrti na základě obvinění, že v nemocnici v Benghází záměrně nakazily 426 libyjských dětí virem HIV. Přes padesát z nich potom zemřelo. Zdravotnice jsou od roku 1999 v libyjském vězení a libyjský nejvyšší soud bude jednat o jejich posledním odvolání 15. listopadu.

"Není to problém sester, ale problém infikovaných dětí. Musím zdůraznit, že je to právní problém, nikoli politický," řekl Ghaním, který přijel do Chorvatska podpořit rozvoj ekonomických vztahů.

Bulharsko platit nemíní

Bulharsko v pátek opět potvrdilo, že odmítá zaplatit za osvobození zdravotních sester kompenzace, jak to žádá Libye. "Není to pro nás přijatelné. Platí ten, kdo je vinen, ale to není případ našich zdravotních sester," řekl agentuře AFP ministr zahraničí Ivajlo Kalfin.

Zaplatit by podle jeho slov znamenalo přiznání viny. Připomněl ale, že jedna bulharská nevládní organizace se už zapojila do akčního plánu EU boje proti AIDS v Libyi a nakoupila zdravotnické potřeby na léčení nemocných dětí.

Vyvrátil také spekulace britského tisku, podle něhož zdravotnice, které strávily ve vězení sedm let, by mohly být vyměněny za libyjského důstojníka odsouzeného ve Velké Británii za atentát na letadlo nad Lockerbie. "Mezi těmito dvěma věcmi není žádná spojitost, není možné, aby se případ zdravotních sester dával do této souvislosti," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám