Hlavní obsah

K atentátům v Jordánsku se přihlásila al-Kajdá

– DUBAJ/KÁHIRA

K útokům na tři hotely v jordánském Ammánu, při nichž zemřelo 57 osob a 110 lidí bylo zraněno, se ve čtvrtek přihlásila teroristická organizace al-Kajdá v Iráku vedená Jordáncem abú Músou Zarkávím. Oznámila to na internetu a odvysílala jej i televize al-Džazíra. Pravdivost sdělení se zatím nepodařilo ověřit. Jordánská policie už zadržela několik lidí.

Článek

"Skupina našich nejlepších lvů provedla nový útok na několik pelechů. Po zvážení cílů byly vybrány hotely, které jordánský despota změnil ve dvorek pro nepřátele víry, pro židy a křižáky," uvádí se v prohlášení podepsaném mluvčím al-Kajdá v Iráku.

Jordánští vyšetřovatelé hned po útocích uvedli, že akce nese Zarkávího rukopis. Totéž zopakoval ve čtvrtek jordánský vicepremiér Marván Muašír: "Podezříváme některé teroristické skupiny v Iráku. Nemůžeme zatím oznámit s jistotou, že Zarkáví stojí za útoky na hotely, ale rozhodně je podezřelým číslo jedna. Vyšetřování brzy ukáže, kdo stál za činem."

Vicepremiér zopakoval bilanci obětí s tím, že zatím není jasné kolik je mezi mrtvými cizinců, většina obětí podle něj ale tvoří Jordánci. Nepotvrdil údaje televize al-Arábija, podle níž zahynulo 67 osob a zraněno bylo 115 lidí. Sdělil také, že ve dvou případech měli sebevrazi na těle opasky s výbušninami, ve třetím bylo použito auto plné náloží.

Bezpečnostní opatření

Po útocích byla v zemi okamžitě zavedena mimořádná bezpečnostní opatření, kolem hotelů a velvyslanectví jsou postaveny zátarasy. Zavřeny jsou školy a úřady. Uzavřeny jsou také hranice. Návštěvu země odložil i generální tajemník OSN Kofi Annan.

Během dneška se má sejít rada národní bezpečnosti, jíž předsedá král Abdalláh II., aby posoudila nastalou situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám