Hlavní obsah

Ve Francii ubylo výtržností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie, kterou od konce října sužují noční pouliční nepokoje v chudinských čtvrtích velkých měst, opět hlásí zklidnění situace. V noci na čtvrtek shořelo v celé zemi 482 auta, což je o třetnu méně než předchozí noc. Během čtrnácté noci nepokojů byly zapáleny i dvě mateřské školky. Zadrženi byli 203 výtržníci.

Článek

Poprvé se ve čtvrtek k situaci obšírněji vyjádřil prezident Jacques Chirac. Sdělil, že prioritou je obnovení pořádku. Apeloval na odpovědnost všech, zvlášť rodičů velmi mladých lidí, kteří se na násilnostech podílejí. Přiznal, že k problémum přispělo, že někteří Francouzi pociťují nerovnost šancí. Řekl, že některá opatření ve prospěch chudých čtvrtí se už začala podnikat, ale připustil, že to "možná nešlo dost rychle".  

Zlepšuje se zejména situace na pařížských předměstích, kde před dvěma týdny nepokoje začaly. Metropole ani nemusela zavést zákaz vycházení jako jiná francouzská velká města Nice nebo Cannes. Na pařížském předměstí Seine-saint-Denis byla dokonce rozpuštěn krizový štáb, který tamní prefektura zřídila během největších násilností. Policisté se domnívají, že k tomu přispěl televizní přenos fotbalového zápasu Francie a Kostariky.

Kvůli poklesu napětí jen 5 z 25 provincií využilo možnost vyhlásit noční zákaz vycházení, Celkem se týkal více než třiceti měst v zemi, někde však jen mladistvých do 16 let. Žádné neleželo v okolí metropole. Vyhlášen byl v Nice, Rouen, Le Havre, v Evreux a Orléans.

Největší napětí panovalo v Toulouse a v Belfortu, kde by zapálena mateřská škola, nikdo však nebyl zraněn. Ojedinělé střety jsou hlášeny i z dalších měst. Řádění vandalů pocítili také obyvatelé východní části Lyonu, kteří zůstali více než dvě hodiny bez elektřiny kvůli poškození dvou trafostanic.

 Vyhlásit zákaz nočního vycházení mohou prefekti díky zákonu o výjimečném stavu, který vstoupil v platnost ve středu. Ministr vnitra Nicolas Sarkozy také prohlásil, že budou vyhoštěni všichni cizinci, kteří byli nebo budou odsouzeni za výtržnosti na předměstích. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám