Hlavní obsah

Při útocích na hotely zemřelo přes padesát lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Jordánské úřady oznámily, že při středečních bombových útocích na tři hotely v hlavním městě Ammánu zemřelo nejméně 57 lidí. Tři stovky dalších lidí byly zraněny. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Podle úřadů na hotely pravděpodobně zaútočili sebevražední atentátníci.

Článek

Policie po útocích obklíčila velké hotely a diplomatické mise v jordánské metropoli. Jordánský vicepremiér Marván Muašír řekl, že většina obětí jsou Jordánci. Ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že zatím nemá informace o případných českých obětech. Pracovníci českého velvyslanectví v Ammánu jsou v pořádku. Mezi mrtvými jsou podle policie tři Asiaté, agentura AP s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdoj píše, že mezi oběťmi jsou i Němci, Egypťané a Iráčané.

Podle odborníků ale musela být takováto akce dlouhou dobu připravována a podle policisty, kterého cituje agentura AP, nese útok rukopis teroristické organizace al-Kajdá.

Exploze se ozvaly krátce po sobě před 20. hodinou SEČ v hotelech Radisson, Grand Hyatt a Days Inn. Policie už potvrdila, že exploze v Radissonu a Grand Hyattu způsobily bomby. V Radissonu nálož vybuchla v salonu, kde bylo 250 svatebčanů. Podle svědků není stavba hotelu Radisson viditelně poškozena, avšak je vidět mnoho zničených stropů. Nálož zde prý vybuchla poblíž zdi, která oddělovala salonek od baru a měla zřejmě zasáhnout barové hosty. 

Oba hotely využívají diplomaté a zahraniční hosté, Radisson je oblíbený místem izraelských turistů.

"Je zázrak, že jsme vyvázli jen se škrábnutím," řekl britský host hotelu Grand Hyatt. "Mysleli jsme, že je to ohňostroj, který patří ke svatbě. Pak jsem viděl lidi padat na zem, krev a taky mrtvé. Bylo to hrozné," řekl jeden z hostů svatby v Radissonu.

Hotel Hyatt policie evakuovala, ke všem místům se sjíždějí sanitky.

Jordánsko patří mezi spojence USA v boji proti terorismu a zatím se mu větší teroristické útoky vyhýbaly. Ammán je považován za jedno z bezpečných blízkovýchodních měst.

"Spravedlnost pachatele útoků dostihne," prohlásil jordánský král Abdulláh v improvizovaném vystoupení, v němž útoky tvrdě odsoudil.

Americký prezident George Bush v první reakci útoky odsoudil a nabídl Ammánu pomoc při vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám