Hlavní obsah

V USA zatkli čínské špióny

Právo, Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Čtyři čínští špióni, kteří od roku 1990 shromažďovali data o bojových systémech USA včetně ponorek a bitevních lodí, byli zatčeni v Los Angeles. Napsal to v úterý list The Washington Times.

Článek

Skupina získala technologii bojového systému Aegis, který je využit na nových amerických křižnících a torpédoborcích, i informace o nových ponorkách třídy Virginia.

Systémem Aegis jsou vybaveny torpédoborce třídy Arleigh Burke, kterých námořnictvo objednalo na padesát.

Systém Aegis má čtyři podsystémy. Jádrem je multifunkční čtyřmegawattový radar, který umožňuje vyhledávat a sledovat přes sto cílů najednou a navádět na ně střely. Umožňuje odhalit nebezpečí raketového útoku na loď a odvrátit jej. Lodě jsou vyzbrojeny několika typy raket i hlavňovou výzbrojí.

Podobný systém mají jen Rusko, Japonsko a několik evropských zemí. Čína jím poprvé vybavila svůj torpédoborec počátkem letošního roku.

Podle The Washington Times jde o jeden z největších špionážních případů od roku 1985, kdy byl dopaden John Walker, jenž 22 let předával Sovětům zprávy o námořnictvu USA.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám