Hlavní obsah

Za záchranu ve slovenských horách se bude platit

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Od příštího roku se bude za záchranu ve slovenských horách platit. V úterý o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu, kteří schválili novelu zákona o Horské záchranní službě (HZS). Turisté zaplatí v roce 2006 za záchranu i v případech, když neporuší pravidla pohybu po horách, ale při jejich záchraně bude potřebný zásah záchranářů.

Článek

A kolik bude záchrana ve slovenských horách stát? Přesný ceník záchranných akcí stanoví vyhláška, která bude vydaná ministerstvem vnitra do konce roku 2005. Turisté by se proto měli před cestou do slovenských hor pojistit proti úrazu.

Čeští turisté jsou nejčastějšími obětmi slovenských hor. Loni zahynulo v Tatrách 11 občanů České republiky. Do konce roku platí, že Horská služba může žádat úhradu od turistů pouze v případě, že nedodrželi předpisy a hazardovali na horách, nenahlásili nehodu, nebo se před túrou nezapsali do knihy vycházek. Vymáhání nákladů na záchranu je však značně komplikované především kvůli problematickému dokazování, zda turista porušil předpisy a nařízení HZS.

Zvýší se počet záchranářů

Novela má usnadnit vymáhání peněz od zachráněných. Loni například porušilo pravidla 90 procent turistů, při jejichž záchraně zasahovala HZS. Podle ředitele HZS Jozefa Janigy je podobná praxe běžná ve většině alpských zemí a členských státech Evropské unie. "Umožní to zvýšení počtu záchranářů, zlepší se jejich odměňování a zlepší se jejich výstroj," řekl Právu Janiga.

V současnosti má HZS 114 zaměstnanců, z nichž je 95 záchranářů. Její roční rozpočet činí 62,5 miliónu slovenských korun. Náklady na jednu záchrannou akci podle Janigy dosahují v průměru 3 až 10 tisíc korun, při hledání v lavinách až sto tisíc korun. "Cenu zvyšuje i zásah vrtulníku," konstatoval Janiga.

Loni hospodařili slovenští horští záchranáři se ztrátou 4,3 miliónu slovenských korun. Až za záchranářské práce začne platit, příjmy HZS by měly podle přepočtů ministerstva vnitra vzrůst o sedm milionů korun ročně.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím slovenských poslanců, aby za záchranu ve slovenských horách platili i ti turisté, kteří neporuší pravidla Horské služby?
Ano
27,8 %
Ne
72,2 %
Celkem hlasovalo 2927 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám