Hlavní obsah

Na Slovensku nebudou předčasné volby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský parlament v úterý odmítl opoziční návrhy na konání předčasných parlamentních voleb. Ani jeden ze dvou návrhů nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu. Opoziční Lidová strana HZDS navrhovala konání předčasných voleb na červen 2006 a Komunistická strana Slovenska na březen 2006. Řádný termín voleb je určený na podzim roku 2006.

Článek

Opozice se před úterní schůzí shodla na tom, že pokud některý návrh projde, bude společně prosazovat dubnový termín předčasných voleb. Ani to však nepomohlo přesvědčit větší počet poslanců. V průběhu rozpravy vystoupil bývalý ministr hospodářství Pavol Rusko, který prohlásil, že má důkazy o tom, že koalice slíbila poslankyni Ivetě Henzélyové peníze, pokud při hlasování podpoří vládní koalici.

Právě díky nezávislým poslancům se vládě Mikuláše Dzurindy podařilo v září překonat zablokování parlamentu. Rusko, který po svém odvolání z postu ministra hospodářství, přešel i se svou Aliancí nového občana do opozice, pravděpodobně doufal, že tím přesvědčí i některé koaliční poslance, aby podpořili předčasné volby.

Poslanci Strany maďarské koalice a Křesťanskodemokratického hnutí totiž avizovali, že pokud se potvrdí podezření o podplácení poslanců, konání předčasných voleb podpoří. Poslankyně Henzélyová obvinění důrazně odmítla a prohlásila, že jí nikdo žádné výhody nesliboval. Podle Ruska měla poslankyně dostat peníze na dostavbu rodinného domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám