Hlavní obsah

V Evansville neslyšeli varování před vražedným tornádem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVANSVILLE

Nedělní tornádo, které zasáhlo Evansville v Indianě, zabilo celkem 22 lidí. Byla mezi nimi i žena v osmém měsíci těhotenství. Většinu mrtvých - osmnáct - tvoří obyvatelé eastbroockého parkoviště pro karavany. Tornádo zranilo dvě stě osob. Počet obětí je tak vysoký, protože spící lidé neslyšeli varovné sirény.

Článek

Prošetří se proto, zda varovný systém fungoval správně. Zástupce velitele hasičů Dale Naylor ale uvedl: "Byly dvě hodiny ráno. Slyšel jsem alarm."

"Matka příroda si vybrala nejhorší místo pro tornádo," řekl šerif Brad Ellsortth. "Je to otevřené prostranství, parkoviště pro karavany, kde není kam jít."

Tragédii zažil i obyvatel domku Casey Lockhard. "Když jsem se vzbudil,, znělo to jako když bouře klepe na okno a pak celý dům explodoval. Několikrát se otočila střecha i všechny trosky se sesypaly. Trvalo mi půl hodiny, než jsem se vyhrabal." Ani on neslyšel sirény, které houkaly deset minut před tím, než tornádo dorazilo.

Z trosek záchranáři během první hodiny vyhrabali 40 zasypaných lidí. Odstranění všech trosek však zabere několik týdnů.

Anketa

Považuje varovný systém před živelnými pohromami v ČR za dostačující?
Ano
17,4 %
Ne
38,6 %
Nevím
44 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 184 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve státě Indiana zabíjelo tornádo

Nejméně 22 lidí bylo v neděli v ranních hodinách tamního času zabito při úderu tornáda na jihozápadě amerického státu Indiana nedaleko hranic s Kentucky....

Výběr článků

Načítám