Hlavní obsah

V irácké Husajbě se bojuje o každý dům

BAGDÁD/HUSAJBÁ

V iráckém městě Husajbá u syrských hranic probíhají v pondělí prudké pouliční boje mezi sunnitskými rebely a americkými vojáky. Američané v sobotu zahájili operaci Steel curtain. Podle amerických armádních údajů v ní bylo zabito 60 a 80 vzbouřenců. K výslechům bylo předvedeno 180 mužů. Operace se účastní 3000 amerických vojáků a 550 iráckých.

Článek

Podle sdělení kapitána námořní pěchoty Conlina Carabina zemřel jeden příslušník U.S. Marines a devět jich bylo zraněno. Mrtvého má na svědomí vzbouřenec, který ho zastřelil, když se pokoušel proniknout do zamčené místnosti v domě, kde měli být rebelové. Spolubojovníci amerického vojáka pomstili, útočníka zastřelili, když prchal po střeše.

Postup je velmi pomalý. Vojáci se obávají, že město i jednotlivé domy budou podminované a že na ulicích budou ukryté podomácku vyrobené nálože. Z poloviny domů se po zásazích ozvaly následné exploze, což vypovídá o tom, že v domech byly ukryté výbušniny. Váznoucí akci podporují tanky a letadla, která shazují 225kilogramové bomby a odpalují  střely hellfire.

Z třicetitisícového města uprchla většina jeho obyvatel. Američané se snaží dobýt Husajbu, aby zabránili pašování zbraní ze Sýrie a přílivu zahraničním bojovníkům, kteří posílují vzbouřence v Iráku. Je další v řadě letošních operací na severu země

V Bagdádu mezitím sunnitský politik Adnan Dulajmí vyzval k zastavení této operace namířené převážně proti sunnitům. Podle jeho mínění jen konec operace může sunnity povzbudit, aby se zapojili do politického procesu a hlasovali příští měsíc ve volbách.

Střety po celém Iráku

Tři irácké bojovníky zabili při razii v sunnitské Jusúfiji iráčtí a američtí vojáci. Dalších třináct podezřelých bylo zadrženo. Jeden z nich je Syřan.

V Bagdádu byl v pondělí zabit inspektor ministerstva ropného průmyslu. V Ramádí při třech přestřelkách američtí odstřelovači zabili osm rebelů, jeden kopal díru v ulici a měl u sebe mnoho podomácku vyrobených náloží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám