Hlavní obsah

Auta v noci hořela i v Berlíně a Bruselu

BRUSEL/BERLÍN

Pět automobilů bylo zapáleno v noci v Berlíně a v bruselské čtvrti St.Gilles, kde žije hodně obyvatel marockého a tureckého původu. Policie a hasiči v belgické metropoli okamžitě zasáhli a situace se kolem půlnoci uklidnila.

Článek

Podle belgického tisku došlo o víkendu k několika potyčkám mezi policií a mladými lidmi, kteří vyhrožovali, že v Bruselu "rozpoutají válku jako ve Francii". Zapálili několik popelnic a napadali policejní auta kamením. V zemi se šíří obavy z výtržností, které šíří ve Francii jako požár.

"Podmínky v Belgii jsou odlišné - nemáme zde skutečná ghetta jako ve Francii a s mládeží z imigrantských rodin se více pracuje," řekl ráno v rozhlase poslanec belgického parlamentu Olivier Maingain, předseda Frankofonní demokratické federace.

"Na druhé straně nelze nevidět dvacetiprocentní nezaměstnanost v Bruselu, mezi mládeží nezaměstnanost dosahuje dokonce 30 procent. To samo o sobě vytváří výbušnou situaci."

Moabit ozářily plameny z hořích aut

Neznámí pachatelé zapálili v noci také pět aut v berlínské čtvrti Moabit. Zatím není zřejmé, zda událost souvisí s nepokoji a žhářstvím v Paříži, ale nelze to ani předem vyloučit, uvedla policie. Moabit patří k chudším čtvrtím, ale nežijí v něm imigranti.

"Případná souvislost s událostmi v Paříži se prověřuje. Vyšetřování vede policejní odbor ochrany státu, protože se předpokládá politický motiv činu," řekl  policejní mluvčí s tím, že berlínská policie je daleka toho, aby si myslela, že jde automaticky o kopírování francouzského vzoru.

Auta byla zapálena mezi 1:00 a 3:00 v pěti různých ulicích. K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Politici zdůrazňují, že v Berlíně nejsou přistěhovalecká ghetta jako v Paříži, ale žije tam 118 tisíc Turků. Nezaměstnanost mladých lidí do 24 let činí 13,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám