Hlavní obsah

EU dá Asii peníze na boj s ptačí chřipkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ/PEKING

Evropská unie poskytne asijským zemím pomoc ve výši 35,7 miliónu dolarů (asi 860 miliónů korun) na boj proti ptačí chřipce. V Hanoji to v pondělí oznámil evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu. Ve Vietnamu se nemocí nakazilo 91 lidí, 41 jich zemřelo.

Článek

Kyprianu je na desetidenní cestě po jihovýchodní Asii, kde s místními představiteli jedná a opatřeních proti ptačí chřipce. Kromě Vietnamu, kam přijel v neděli na třídenní návštěvu, zavítá ještě do Thajska, Kambodže a Indonésie.

"EU měla reagovat rychleji, aby pomohla jihovýchodní Asii v řešení problému (ptačí chřipky)," řekl Kyprianu při jednání s vietnamským ministrem zemědělství Cao Duc Phatem. "Lépe pozdě, než nikdy. EU má zájem na spolupráci s Asií a na vyřešení problému, " doplnil.

Evropská komise na pomoc pro rok 2006 už vyčlenila 30 miliónů eur. O přidělení se rozhodně, jakmile se vyhodnotí potřeby. Vyplynout by to mělo z mezinárodního třídenního partnerského setkání pro otázku ptačí chřipky, které začíná v pondělí v Ženevě.

Případů přibývá

Vietnam, ohlásil v pátek další ohnisko nemoci u drůbeže. Ptačí chřipce zatím podlehlo 62 lidí, poslední byla v sobotu ohlášena z Indonésie, kde zahynula devatenáctiletá dívka z vesnice u města Tangerang poblíž Jakarty. Nakazila se od mrtvé drůbeže v sousedství. Počet obětí ptačí chřipky v zemi se tak zvýšil na pět. [celá zpráva]

Už minulý pátek indonéská média informovala o třech dětech s příznaky ptačí chřipky. Všem třem jsou méně než tři roky a léčí se na klinice v Jakartě. "Mají vysoké teploty, potíže s dýcháním a příznaky virové infekce," potvrdil doktor Naradžá Mahúdra.

V Číně tři podezřelé případy

Čína v pondělí odmítla, že by se tři lidé s příznaky zápalu plic, nakazili ptačí chřipkou, i když tomu indicie nasvědčují. Učitel, který je v Chu-nanu hospitalizován, však podle světové zdravotnické organizace WHO předtím, než onemocněl, vyvrhoval drůbež.

Také 12letá dívka a její 9letý bratr, kteří byli hospitalizováni už dříve, se podle WHO "dostali do blízkého kontaktu s mrtvou drůbeží."  Rodina snědla nejméně jedno kuře, které zemřelo na ptačí chřipku.

"První testy na kmen ptačí chřipky H5N1 byl negativní," uvedla WHO, s tím, že se s Číňany shodla na nutnosti dalších testů v případě chlapce a učitele. U chlapce totiž byl jeden z testů krve pozitivní, ale všechny ostatní byly negativní.

Na severovýchodě země vybili 6 miliónů kusů drůbeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipku hlásí už i Švédsko

Testy provedené na kachně uhynulé ve Švédsku potvrdily, že zemřela na ptačí chřipku. Veterináři potvrili, že jde o kmen H5, který není pro člověka nijak...

Výběr článků

Načítám