Hlavní obsah

Ve Francii postřelili dva policisty a zranili nemluvně

– PAŘÍŽ

Francie zažila v noci na pondělí zatím nejhorší výtržnosti, při nichž shořelo 1408 aut a zadrženo bylo 395 osob. V neděli večer kámen hozený na autobus na jihozápadním pařížském předměstí Colombes zranil na hlavě třináctiměsíční dítě. Při nejprudších střetech v Grigny bylo zraněno 34 policistů, dva byli postřeleni.

Článek

Vandalové se střetli s policií v jižním pařížském předměstí Grigny, kde asi 200 mladíků házelo na policisty kameny a další předměty. Z řad útočníků zazněly i výstřely z brokovnic. Dva policisté byli těžce zraněni. Výstřel jednoho zasáhl do nohy, druhého do krku. Ostatní policisty zranily většinou kameny, někteří byli ale zasaženi i zápalnými lahvemi. Oba vážně zraněné navštívil v nemocnici ministr vnitra Nicolas Sarkozy.

"Skutečně postřelili policistu. Je to vážné násilí, ne jako předchozí noci," sdělil policejní důstojník Bernard Franio z Grigny. "Velmi se ho obáváme, protože se stupňuje."

Nepokoje si také vyžádaly první obět, v podnělí zemřel 61letý muž, kterého v pátek srazil výtržník. [celá zpráva]

Násilí zachvátilo celou zemi

Francie prožívá už jedenáctou noc násilí po sobě. Výtržnosti  se přitom pořád stupňují. V noci na pondělí bylo zapáleno nejméně 839 automobilů a zadrženo 186 převážně mladých výtržníků. Z pařížských předměstí se výtržnosti rozšířily před víkendem i do dalších měst v zemi.

V Toulouse shořelo 30 aut a policie musela dav rozehnat slzným plynem. V Orleans byl policista zraněn při střetu s výtržníky, kteří házeli Molotovovy koktejly na tramvaje, autobusy a auta.

V Saint Etienne byli dva lidé zraněni, když skupina mladíků zapálila autobus. Okamžitě poté byl přerušen provoz městské hromadné dopravy, ve městě byla také vypálena základní škola a na předměstí Roanne zapálili na parkovišti výtržníci osm nákladních aut. Hořící auta a odpadkové koše jsou hlášeny také z Nantes, Rouen a Rennes.

Zasedal krizový štáb za účasti premiéra a prezidenta

K nepokojům, při nichž shořely od 27. října přes 4000 aut, se v neděli večer poprvé vyjádřil po schůzce krizového štábu i prezident Jacques Chirac. Řekl, že hlavní je nastolit pořádek a vrátit do ulic bezpečí.

Přijali jsme rozhodnutí k dalšímu posílení policejní a justiční práce, protože je naprostou prioritou obnovení bezpečnosti a veřejného pořádku. Ti, kteří chtějí zasévat násilí a strach, budou zadržováni, souzeni a trestáni," řekl premiér Dominique de Villepin po schůzce krizového štábu.

Šéf kabinetu po zasedání vyhlásil "posílení bezpečnostních sil na celém území, kde to je potřebné". Slíbil také, že v pondělí sdělí Francouzům, jakým způsobem a jakými opatřeními chce jeho vláda pokročit v politické rovině k vývoji země v duchu "rovnosti šancí".

Reklama

Související články

Nepokoje v ulicích Paříže trvají už týden

Ani sedmou noc v řadě nebyla pařížská předměstí ušetřena výtržností a střetů mezi skupinkami mládeže a pořádkovými silami. Agentura AFP uvedla, že násilnosti...

Výběr článků

Načítám