Hlavní obsah

Francouzská vláda se shodla na přísném postupu proti nepokojům

PAŘÍŽ

Francouzská vláda se v sobotu shodla na přísném přístupu proti násilnostem, které už devět dnů sužují pařížská a další předměstí. Premiér Dominique de Villepin se následně sešel s rektorem pařížské mešity Dalilem Boubakeurem. Hledali spolu řešení stávající situace.

Článek

Francouzští ministři se dnes sešli, aby projednali situaci na francouzských předměstích. Vláda se podle ministra vnitra Nicolase Sarkozyho shodla na "pevnosti v přístupu k násilnostem", je v něm "jednotná". Podle ministra budou zatčení výtržníci postaveni před soud a potrestáni.

"Násilí je nepřijatelné. Každý si musí uvědomit, že zapalování aut je nespravedlivé... a žháři za to draze zaplatí," varoval Sarkozy.

Francouzský premiér Dominique de Villepin se pak krátce sešel s rektorem hlavní mešity v Paříži Dalilem Boubakeurem. Ten je zároveň prezidentem Francouzské rady muslimského náboženství. Hovořili spolu o kritické situaci francouzských předměstích.

Francouzi protestovali v ulicích proti násilí

Asi šest stovek francouzských občanů dopoledne v poklidu vyjádřilo v ulicích Aulnay-sous-Bois svůj nesouhlas s nepokoji, které vládnou na tamních předměstích. Odmítli násilí, jsou pro dialog. Francouzské zdroje však hovoří o vyšším počtu, podle nich se pochodu zúčastnilo 2000 až 3000 lidí.

Občané z Aulnay-sous-Bois v Seine-Saint-Denis požadovali v sobotu dopoledne ukončení násilností, které v posledních dnech zmítají francouzská předměstí. [celá zpráva]

"Ne násilí, ano dialogu," hlásaly nápisy na transparentech, s nimiž lidé přibližně na hodinu vyšli do ulic města, kde žije asi 80 tisíc obyvatel. Akce byla zahájena u stanoviště hasičů.

"Je to znamení, že zákon se vztahuje na všechny a že násilí nepodlehneme," uvedl starosta města Gérard Gaudron. "Je to vzkaz těm, kteří násilí nyní páchají, že už toho bylo dost," doplnil.

Na protestní akci se sešli občané všech věkových kategorií a také různých původů. Když kolem nich projížděl vůz hasičů s rozbitým oknem, strhl se velký potlesk. "Naši záchranáři riskují své životy každou noc, musíme je podpořit," znělo z řad lidí.

Podobný pochod se konal také ve městě Sevran, sešlo se tam jen asi 150 lidí. Právě tam byla ve středu popálena postižená 65letá žena, když výtržníci zaútočili na autobus. Život jí zachránil šofér.

Diskuse ke článku byla zrušena z důvodu vyhrocených rasistických a vulgárních příspěvků. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související články

Nepokoje v ulicích Paříže trvají už týden

Ani sedmou noc v řadě nebyla pařížská předměstí ušetřena výtržností a střetů mezi skupinkami mládeže a pořádkovými silami. Agentura AFP uvedla, že násilnosti...

Výběr článků

Načítám