Hlavní obsah

V Argentině začal summit OAS, rozpory přetrvávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAR DEL PLATA

V argentinském letovisku Mar del Plata byl v pátek odpoledne místního času zahájen 4. summit Organizace amerických států (OAS). Shromáždilo se na něm 34 šéfů států a vlád kontinentu s výjimkou kubánského prezidenta Fidela Castra, aniž se jim podle agentury AFP podařilo dospět ke shodnému postoji k americkému plánu na vytvoření Celoamerické zóny volného obchodu (FTAA).

Článek

Právě idea prezidenta USA George Bushe na vytvoření zóny volného obchodu, která by měla zbořit obchodní bariéry od Aljašky po Ohňovou zemi, strhla na sebe převážnou pozornost v posledních dnech před summitem, jehož diskuse mají být věnovány především problémům odstraňování chudoby a vytváření nových pracovních příležitostí. Ministrům zahraničí účastnických států se ovšem na dvou předběžných schůzkách nepodařilo dospět k dohodě o závěrečném prohlášení vrcholné schůzky, a to právě kvůli neshodám ohledně FTAA.

Jak potvrdil novinářům brazilský ministr zahraničí Celso Amorim, stavějí se země latinskoamerického obchodního seskupení Mercosur (Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay) a Venezuela proti tomu, aby bylo v závěrečném prohlášení summitu zakotveno datum obnovy jednání o projektu FTAA. Spojené státy, Kanada, Mexiko, středoamerické a karibské státy a Chile naproti tomu prosazují obnovení jednání v roce 2006.

Odpor vůči tomuto plánu dal už před zahájením summitu jasně najevo hlavní Bushův odpůrce z řad politických špiček, venezuelský prezident Hugo Chávez, když po příletu do Mar del Plata řekl novinářům, že se summit stane "pohřbem" projektu FTAA. Podobná nálada převládala i mezi demonstranty, jejichž desetitisícový dav letovisko zaplavil.

Tisíce kritiků přivezl vlak

Tisíce kritiků vrcholné schůzky tam přivezl už ráno speciální vlak z argentinské metropole Buenos Aires. Nechyběly mezi nimi známé osobnosti jako levicový bolivijský prezidentský kandidát Evo Morales a někdejší argentinská fotbalová hvězda Diego Maradona. Nespokojenci se pak vydali přes město na fotbalový stadion, který je dějištěm alternativního Summitu lidu.

Hlavním řečníkem na tomto shromáždění odpůrců byl Chávez, který před zhruba 40 000 shromážděnými zopakoval svá obvinění na adresu USA.

"Spojené státy mají v plánu vpadnout do Venezuely. Jestliže imperialismus vpadne do Venezuely, začne stoletá válka," prohlásil Chávez. Výpady proti USA a americkému projektu FTAA poutal venezuelský prezident pozornost přítomných dvě a půl hodiny. Nakonec vyzval k vytvoření neodkladného fondu dotovaného 100 miliard dolarů na boj proti chudobě. Tou trpí 262 miliónů lidí na celém kontinentě, "222 miliónů v Latinské Americe a 40 miliónů v USA", řekl Chávez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám