Hlavní obsah

Letadlo CIA přistálo také v Budapešti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BUDAPEŠŤ

Na budapešťském letišti Ferihegy přistálo 3. října americké letadlo, které má sloužit k transportu vězňů CIA. Podle pátečních informací maďarského tisku pět členů posádky se na jednu noc ubytovalo v jednom s budapešťských hotelů. Mluvčí maďarské vlády Boglár Lászlóvá kategoricky popřela, že na palubě letadla byli vězni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Letadlo letělo z Islandu, přes Dánsko a cílem byl Blízký východ. Mezipřistání v Budapešti proběhlo bez problémů a letadlo prohlídla hraniční policie. Stejné letadlo přistávalo v Praze, na Maltě a v Portugalsku," napsal  internetový portál Maďarské televize.  Případ je mimořádně citlivý kvůli informaci listu Washington Post, že na území východní Evropy se také mají nacházet tajné věznice CiA, kde se drží vysocí představitelé al-Kajdá. [celá zpráva] Spekulovalo se, že jsou na území Polska a Rumunska. [celá zpráva]

Mluvčí vlády tak nejen odmítla tvrzení, že na palubě stroje mohli být vězni, ale opět zdůraznila, že žádní američtí vezni nejsou zadržování v Maďarsku. "Maďarsko ani nebylo oslovené v souvislosti s umístěním vězňů," zdůraznila. Tuto možnost postupně odmítli maďarský ministr obrany Ferenc Juhász, ministryně vnitra Mónika Lamperth a premiér Ferenc Gyurcsány. "I kdybychom dostali podobnou žádost Spojených států, naše odpověď by byla negativní," dodal Gyurcsány.

Pro přítomnost vězňů na území Polska údajně svědčí právě přistání letadla CIA na jednom z bývalých vojenských letišť v oblasti Mazurských jezer v září 2003. Stroj letěl z Afghánistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám