Hlavní obsah

Bushova podpora klesla, většina si myslí, že není čestný

CNN, ČTK, BBC, Novinky, Washington Post,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BUENOS AIRES

Podle čtvrtečního průzkumu veřejného mínění, prováděného listem The Washington Post a televizí ABC, podpora prezidenta George Bushe v americké společnosti klesla na dosud nejnižší úroveň. Jen 39 procent si myslí, že dělá svou práci dobře. Většina Američanů si navíc myslí, že Bush není čestný, což je poprvé od jeho zvolení.

Článek

Z dotázaných si 58 procent myslí, že Bush není čestný, za čestného ho považuje 40 procent. Jen 39 procent Američanů si myslí, že prezident svou práci vykonává dobře, 60 procent je rozčarováno jeho výkonem ve funkci, silně s ní nesouhlasí 47 procent dotázaných, zatímco v lednu bylo tvrdých odpůrců jen 35 procent. Velmi spokojeno je s Bushovou prací 20 procent, přičemž v lednu to byla 33 procenta.

Vadí počet mrtvých v Iráku

S ekonomickou politikou prezidenta souhlasí 36 procent, nesouhlasí 61 procent, 60 procent nesouhlasí ani s jeho reformou zdravotnictví. Jen 36 procent lidí souhlasí s americkou politikou v Iráku, proti je 64 procent nesouhlasí. Pro 73 procent lidí je nepřijatelný dvoutisícový počet amerických obětí v Iráku a 52 procent si myslí, že válka v Iráku nepřispívá k bezpečnosti USA, ovšem jen osmnáct procent se domnívá, že by se vojska USA měla z Iráku stáhnout okamžitě. 52 procent se domnívá, že by tam vojáci měli zůstat doté doby, než bude obnoven pořádek.

Bushe podporují republikánští voliči a odmítají jej demokraté, podporuje jej 78 procent republikánů a jen 11% demokratů.

Ještě hůře dopadl Bush v průzkumu agentury Ipsos, kde s jeho politikou souhlasí 37 procent dotázaných, přičemž 59 procent s ní nesouhlasí, silně s ní nesouhlasí 42 procent dotázaných.

K propadu prezidentovy popularity přispívá rostoucí počet obětí v Iráku, aféra s vyzrazením agentky CIA Plameové, pozdní a nedostatečná pomoc obětem hurikánu Katrina i vynucené stažení nominace Bushovy kandidátky do nejvyššího soudu.

Pentagon se zaměří na irácké nálože

Kvůli narůstajícím ztrátám amerických vojáků v Iráku, kde jich od začátku války zemřelo 2037, se Pentagon míní zaměřit na obranu proti náložím nastraženým u silnice. Vzbouřenci totiž značně zvýšili jejich účinnost a právě jim nejčastěji padají za obět američtí vojáci.  Generál James T. Conway dokonce nálože a nástražné systémy, které zčásti pocházejí ze zahraničí, označil za tříhvězdičkové  Většina z nich je však podle Pentagonu vyráběna na místě. 

Bush je na americkém summitu v Argentině

Americký prezident Bush je od čtvrtečního večera v argentinském Mar del Plata. V zemi se konaly protiamerické demonstrace, které mají pokračovat v pátek. Protestů se bude účastnit i Diego Maradona a bosenský filmař Emir Kusturica. Všichni jedou z Buenos Aires vlakem nazývaným Alba express.

Na samotném summitu se očekává tvrdý střet Bushe, který podporuje volný obchod s venezuelským prezidentem Hugo Chávesem, který stojí blízko Fidelu Castrovi. Oba se nesnášejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám