Hlavní obsah

V Pákistánu zadrželi muže, který mohl stát za atentáty v Madridu

ISLÁMABÁD

Pákistánské bezpečnostní síly zadržely významného člena al-Kajdá. Prověřují, zda nejde o Syřana Mustafu Satmariama Nasára, známého jako Músá Rúrího, který hrál klíčovou roli při přípravě loňských atentátů v Madridu, při nichž zemřelo 191 lidí.

Článek

Pákistánský ministr informací Šajch Rašíd Ahmad sdělil, že zatčený ani další muž, který byl při razii v Kvétě zabit, ještě nebyli identifikováni: "Jsou to Arabové, ale svá jména utajovali. Jejich identifikace si vyžádá čas," řekl. Dodal, že si nemyslí, že zatčený a mrtvý jsou významné osoby mezi hledanými teroristy.  Muž, který byl zabit, byl podle tajné služby Saúdský Arab šajch Alí Muhammad Sálim. Zadržený se podle katarské televize Al-Džazíra představil jako Setmariam, to by však mohl být další Nasárův pseudonym.

Při razii se v domě v Kvétě, kterou policie podle televize podnikla v pondělí, spolu se dvěma členy al-Kajdá nacházel rovněž příslušník pákistánské radikální skupiny Džajše Muhammad.

Za dopadení Nasára vypsala americká vláda odměnu 5 miliónů dolarů. Sedmačtyřicetiletý Nasár se narodil v Sýrii a má také španělské občanství. V minulosti údajně působil jako vedoucí výcviku v táborech al-Kajdá v Afghánistánu jako specialista na jedy a chemikálie. Jeho jméno je spojováno i s červencovými teroristickými útoky v Londýně, které připravily o život 52 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám