Hlavní obsah

Slovensko prověří objednávku českých pistolí pro armádu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský Úřad pro veřejné zakázky prověří objednávku pistolí pro vojenské policisty, protože ministerstvo obrany při výběru upřednostnilo českého dodavatele pistolí CZ 75. Výběrová komise přitom označila tyto pistole ve třech bodech za horší než vítězné Glock 17.

Článek

Jak informuje slovenský deník Pravda, ministerstvo obrany už mělo s vítěznou společností uzavřenou smlouvu o příštích dodávkách pistolí.

Ministerstvo obrany SR odůvodňuje tento svůj krok tím, že veřejná soutěž se na přezbrojení vojenských policistů nevztahovala a pistole CZ 75 jsou pro ně výhodnější. "Proběhla sice veřejná soutěž na přezbrojení složek ozbrojených sil, ale jednalo se především o příslušníky speciálních jednotek," uvedl Martin Kovalik z ministerstva obrany.

Jednatel společnosti, která veřejnou soutěž vyhrála, Jozef Vránsky tvrdí, že pistole Glock měl vojenským policistům dodávat právě on. "Jsem vítězem veřejné soutěže a měl jsem být osloven," tvrdí.

Veřejnou soutěž vypsal resort obrany v červnu 2003 a Vránskeho firma byla označena za vítěze v listopadu 2004. "Není pravda, že pistole Glock nejsou pro policisty vhodné, jak tvrdí ministerstvo. Tyto pistole používají vojenské policie v několika státech NATO," říká Vránsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám