Hlavní obsah

Britský ministr David Blunkett padl kvůli střetu zájmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nevidomý britský ministr práce a sociálních věcí David Blunkett (59) ve středu rezignoval kvůli podezření ze střetu zájmů mezi svou veřejnou funkcí a aktivitami v soukromém sektoru. Je to již podruhé během necelého roku, co byl tento Blairův chráněnec přinucen k demisi. Premiér jeho nástupcem jmenoval Johna Huttona.

Článek

Loni v prosinci Blunkettovi jako ministrovi vnitra zlomila vaz milostná aféra s vdanou ženou, s níž měl dítě, k němuž se domáhal rodičovských práv a povinností. Od počátku bylo ale jasné, že se do politiky vrátí, což se stalo hned po květnových volbách. Za necelého půl roku ale doplatil na investice v soukromém sektoru a na to, jaké přijal místa v době, kdy nebyl ministrem.

Ačkoli Blunkett ještě v úterý tvrdil, že v žádném případě neodstoupí, včera už přiznal, že "chyboval a nyní za to musí zaplatit". Pochybení ale podle jeho názoru spočívalo v nedorozumění ohledně pravidel, nikoli v tom, že by se nechal jakkoli svými soukromými investicemi ovlivnit.

Blunkett šéfoval firmě, která chtěla státní zakázky

Blunkett v době po svém prvním odstoupení koupil akcie firmy DNA Bioscience, která usiluje o státní zakázky, a stal se jejím ředitelem. Kromě toho byl na výplatní pásce charitativní organizace, která usiluje o státní grant na židovskou školu.

O své činnosti ale informoval příslušný parlamentní orgán, takže se nyní brání, že jednal otevřeně. Proto mu také premiér Tony Blair počátkem týdne i včera veřejně vyslovil důvěru. "Odchází bez jakékoli poskvrny," řekl Blair.

Blairův blízký spojenec

Blunkett řídil ve třech dosavadních vládách Tonyho Blaira postupně resorty školství, vnitra a práce a sociálních věcí. Je považován za jednoho z premiérových nejbližších spojenců a přátel.

Během 30 let v politice vzbuzoval respekt zejména tím, že bravurně překonává i ve vysokých funkcích svůj handicap - je totiž nevidomý. Podle prvních analýz se ale zdá, že včerejší demisí jeho politická kariéra skončila definitivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám