Hlavní obsah

Austrálii a Indonésii hrozí teroristické útoky

JAKARTA/CANBERRA/KODAŇ

Austrálie je aktuálně ohrožena teroristickým útokem. V noci na středu to uvedl premiér John Howard. Indonésie si stěžuje, že Američané zemi včas neinformovali, že mezi uprchlíky z afghánské věznice je Kuvajťan iráckého původu Umar Farúk, který patřil k velitelům al-Kajdá v jihovýchodní Asii. Působil na Filipínách a v Indonésii.

Článek

Farúk je jedním ze čtyř mužů, kteří v červenci uprchli z americké věznice v Afghánistánu. USA však teprve nyní zjistily, že uprchl právě on. Kvartetu se podařilo utéct z mimořádně střežené věznice, která je na letecké základně Bagrám v Afghánistánu. [celá zpráva] Čtveřice po útěku natočila videozáznam, který nedávno odvysílala satelitní televize al-Arabíja.

"O Farúkově útěku nás nikdo neinformoval. Musíme kvůli němu koordinovat naše jednotky a zabránit jeho návratu. Jeho útěk může oživit činnost teroristů v jihovýchodní Asii i jinde na světě," uvedl ve středu indonéský generálmajor Ansyaad Mbai, který patří k protiteroristické jednotce.

Farúk byl prý v roce 1995 vyslán na Filipíny, aby se zapsal do leteckého kurzu a byl použitelný při útoku s civilním letadlem. Farúkovi se ale nepodařilo projít testy a zapojil se do výcviku boje v džungli na ostrově Mindanao. Odtud v roce 2000 odcestoval do Indonésie a založil tam tábor pro radikály, kteří bojují proti indonéské křesťanské menšině. Plánoval útoky na západní objekty v jihovýchodní Asii. V roce 2002 ho Indonésané dopadli a předali Američanům.

Znalec asijské teroristické skupiny Jemaah Islamiyah Ken Conboy však upozornil, že Farúk spíše zamíří do Iráku.

Ohrožená Austrálie

Australská vláda získala v úterý závážné informace o nebezpečí teroristického útoku. O hrozbě informoval premiér John Howard: "Vláda tento týden získala od policie specifické informace, které se shodují v tom, že existuje hrozba teroristického nebezpečí. Musíte ale pochopit, že se jedná o citlivou operaci, a více podrobností k tomu nemohu říct. Nechci dramatizovat situaci, myslím, že to každý chápe."

Aldo Borgu z australské policie spekuluje, že za chystaným útokem by mohla stát skupina Hizb ut Tahrír, které spáchala  atentáty v Londýně. Australská rozvědka ASIO počátkem týdne varovala, že islámští extrémisté míní zaútočit na "neislámské vlády". ASIO odhaduje, že v Austrálii je asi 750 muslimů, kteří mohou být získáni pro útoky z politických a náboženských důvodů. Na osmdesát obyvatel země prý prodělalo teroristický výcvik v táborech v Afghánistánu a Pákistánu.

Austrálie dosud nebyla terčem terotristického útoku, ale mnozí její příslušníci zemřeli při několika atentátech v Indonésii. Cílem útoku bylo i australské velvyslanectví v Jakartě. [celá zpráva

V Dánsku zadrželi dalšího možného teroristu

Dánská police v úterý zadržela další osobu podezřelou z přípravy sebevražedných atentátů v Evropě. Jde již o sedmého člověka zatčeného kvůli podezření z členství v teroristické síti připravující sebevražedné atentáty v Evropě. Zadržený je podezřelý, že pomáhal čtyřem muslimům, kteří byli zatčeni již dříve v Kodani.

Soud minulý čtvrtek nařídil, že tato čtveřice podezřelých má do 16. listopadu zůstat ve vazbě a až poté bude rozhodnuto o jejich dalším osudu.

Policejní mluvčí dánským novinářům řekl, že zatčení souvisí s vyšetřováním nejmenované balkánské země, která už několik podezřelých rovněž zatkla a v níž údajně bylo 19. října objeveno velké množství výbušnin. Tři lidi podezřelé z přípravy teroristických činů minulou středu a čtvrtek v Sarajevu zatkla bosenská policie. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám