Hlavní obsah

Německo: CDU a SPD mají stále zájem vytvořit velkou koalici

– BERLÍN/MNICHOV
Právo, DPA, ČTK, kov

Křesťanskodemokratická CDU/CSU a sociálně demokratická SPD mají zájem vytvořit velkou koalici. Potvrdily to obě strany. Generální tajemník CDU Volker Kauder v úterý v televizi řekl, že "koalice bude" a že "se vše podaří do 14. listopadu", do dne sjezdů CDU i SPD. Po nočním jednání už má SPD kandidáta na nového předsedu za Franze Münteferinga.

Článek

Novým předsedou SPD bude zřejmě braniborský premiér Matthias Platzeck (51). Oznámil to sám po noční poradě užšího vedení SPD v Berlíně. Platzeck novinářům řekl, že podporu mu vyjádřily všechny regionální organizace SPD.

Kongres SPD, na němž má být zvolen nový předseda strany, se uskuteční za dva týdny v Karlsruhe. Platzeck dále potvrdil, že i v případě svého zvolení do čela SPD si hodlá ponechat také funkci braniborského premiéra. Místopředseda SPD Wolfgang Thierse řekl, že strana potřebuje vyjít z krize, a to umožní právě Platzeck.

Už před krizovým zasedáním vedení SPD zazněly z řad strany hlasy, aby se přehodnotilo složení politických grémií. "Je nejvyšší čas vytvořit zcela nové vedení," prohlásil v úterý v ARD Joachim Poss (56), zástupce šéfa frakce SPD.

Jörg Schönbohm z braniborské CDU označil návrh za velmi dobrý. Spolupracovali v koalici v Braniborsku. 

Místopředseda SPD Kurt Beck, který je premiérem Porýní-Falce, řekl, že Müntefering přes odchod z čela strany půjde do vlády jako vicekancléř a ministr práce a sociálních věcí.

Vláda bez Stoibera

Bavorský premiér Edmund Stoiber v úterý večer s konečnou platností potvrdil, že nebude v berlínské vládě. Oznámil, že se hodlá výrazněji zaměřit na bavorskou zemskou politiku.  "Lépe posloužím zájmům (Křesťanskodemokratické a Křesťanskosociální) unie v Mnichově," řekl.

Rozhodnutí padlo po včerejší odpolední telefonické konferenci Stoibera se členy vedení strany. Současně byl za Stoiberova nástupce v ministerstvu hospodářství označen Michael Glos (60), který je vůdcem skupiny poslanců CSU ve společné frakci CDU/CSU. Bývalý podnikatel Glos je známý jako pružný politik, který se dokáže vyrovnat s novými výzvami.

Podle televize ZDF Stoiber odmítl přechod do metropole ze dvou důvodů: prvním je odstoupení Franze Münteferinga (65) z funkce předsedy SPD (prohrál v pondělí v předsednictvu hlasování o budoucím generálním tajemníkovi SPD) a druhým je pak skutečnost, že Merkelová nenapomenula Annettu Schavanovou (CDU, 50), budoucí ministryni školství a vědy, která se se Stoiberem přela o kompetence v řízení výzkumu. Stoiber totiž chtěl převzít výzkum do svého úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám