Hlavní obsah

Pouliční násilí se šíří Paříží, 60 aut v plamenech

PAŘÍŽ

Pouliční násilí pokračuje v Paříži šestou noc. Z předměstí Clichy-sous-Bois se rozšířilo se do dalších šesti čtvrtí. Policisté zaznamenali v noci na středu na 150 případů výtržnictví, zapáleno bylo 60 aut. Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy oznámil, že zadrženo bylo 34 lidí.

Článek

Auta hořela v předměstích Aulnay-sous-Bois, Villiers-le-Bel, Chelles, Nanterre a Mantes-la-Jolie. Hořel i nákladní automobil, několik poštovních vozů a kontejner s odpadky. V Bondy byl zapálen obchod s koberci, nikdo však nebyl zraněn.

Podle policie výtržnosti páchají malé pouliční gangy, které na policisty házely kameny. Pořádkové síly proti nim použily slzný plyn a střílely na ně gumovými projektily.

V samotném Clichy-sous-Bois, kde nepokoje propukly minulý týden, byl celkem klid. Ve čtvrti hlídkuje na 400 policistů.

Nepokoje vyvolala čtvrteční smrt dvou adolescentů, které zabil elektrický proud, když se ukryli v trafostanici. Údajně se snažili schovat před policií, ta však tvrdí, že je nepronásledovala.  Rodiny obou mrtvých přijal v úterý předseda vlády Dominique de Villepin a slíbil jim vyšetření případu. Zároveň vyslovil podporu úsilí policie o obnovení pořádku.

Sarkozy obhajuje tvrdý postup

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy jednal v úterý večer s představiteli Clichy-sous-Bois, jak uklidnit situaci. Tvrdý přístup obhajoval v rozhovoru pro list Le Parisiens tím, že prostí lidé bydlící v zanedbaných sídlištích mají také právo na bezpečnost. "Ten, kdo střílí nebo rozbíjí, je darebák. Tečka," prohlásil ministr a dodal, že čistě sociální přístup selhal. Nynější napětí je podle něho důsledek toho, že "někteří vůdcové band pochopili, že teď budou musit skládat účty".

Sarkozyho kritizují, že tvrdý postup a podobné výroky situaci zhoršují. K opozici se v kritice připojil i ministr Azouz Begag, který je zmocněncem pro rovnost pracovních příležitostí.

Anketa

Má pařížská policie zasáhnout tvrdě proti nepokojům na předměstí?
Ano
88,5 %
Ne
8,3 %
Nevím
3,2 %
Celkem hlasovalo 2226 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám