Hlavní obsah

Nepokoje na pařížských předměstích pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍZ

Dvanáct osob bylo zadrženo v noci na úterý na pařížském předměstí Clichy-sous-Bois, kde pokračují sociální bouře. V noci skupinky mladých lidí opět zapalovaly popelnice a auta. Zapálena byla i policejní garáž a zničena byla dvě policejní auta. Přestože přímých střetů bylo méně, situace se neuklidňuje. Protesty přesáhly hranice čtvrti.

Článek

Střety se rozšířily na další předměstí Aulnay-sous-Bois, Sevran nebo v Neuilly-sur-Marne. I ty obývají především chudí přistěhovalci jako Clichy-sous-Bois, kde propukly střety minulý týden poté, co dva chlapce zabil elektrický proud. Policie je prý chtěla zkontrolovat a oni se ukryli v trafostanici, policisté to však popírají. Případ se vyšetřuje.

Nové protesty vyvolalo v pondělí odsouzení třech mladých lidí, kteří se účastnili protestů, na dva měsíce za výtržnosti. Zadrženi byli v pátek.

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy slíbil, že vyšetří nedělní incident, kdy byl do mešity hozen při modlitbách granát se slzným plynem. Svědci tvrdili, že jej tam hodili policisté, kteří věděli, že jde o svatostánek. Policie však zjišťuje, zda granát byl skutečně policejní.

Ministr vnitra obhajuje tvrdý postup

Násilí a vandalství v Clichy-sous-Bois není ojedinělé. V červnu bylo dějištěm podobných incidentů další pařížské předměstí La Courneuve. Příčinou byla smrt jedenáctiletého chlapce zbloudilou kulkou. Podle ministerstva vnitra je denně ve Francii zapalováno 20 až 40 aut a od začátku roku bylo záměrně poškozeno 9000 policejních vozidel.

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy obhajuje tvrdý postup. Podle svých oponentů ale dělá víc škody než užitku. Mluví o "sebrance", kterou je potřeba vykořenit, což odpovídá slovníku krajní pravice, u jejichž voličů chce získat přízeň pro nadcházející prezidentské volby. Represe se totiž uplatňovala už na počátku devadesátých let, ovšem bez úspěchu. 

Na vině je chudoba

"Je mi jasné, že to nevyřešíme za tři dny nebo za tři měsíce," prohlásil Sarkozy, který v letech 2002 až 2004 dokázal snížit kriminalitu. Dodává, že problémy se na některých předměstích hromadí už tři desítky let. Patří mezi ně vysoká nezaměstnanost, obtížná integrace přistěhovalců, přelidněnost bytů, drogy i zanedbávání škol. Situaci zhoršuje hospodářská krize. Ve čtvrti žijí převážně mladí lidé a nezaměstnanost tam dosahuje 40 procent, zatímco v průměru je v zemi ani ne desetiprocentní. 

Francouzská Všeobecná zpravodajská služba, poukázala na rostoucí vliv radikálních muslimských kazatelů na problematických sídlištích. Muslimů žije ve Francii pět miliónů.

V souvislosti s rozsahem protestů se začínají připomínat i studentské bouře z roku 1968.

Anketa

Má pařížská policie zasáhnout tvrdě proti nepokojům na předměstí?
Ano
88,5 %
Ne
8,3 %
Nevím
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2226 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám