Hlavní obsah

Stoiber nebude v německé vládě velké koalice

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Bavorský zemský premiér a předseda strany CSU Edmund Stoiber se nestane ministrem hospodářství v budoucí německé vládě velké koalice CDU/CSU a SPD. Uvedla to v úterý televize n-tv s odvoláním na vedení CSU. K rozhodnutí dospěl poté, co se v podnělí změnila situace v sociálně demokratické SPD.

Článek

Předsednictvo strany CSU o situaci jedná, večer by měl Stoiber předstoupit před novináře. Křeslo ministra hospodářství a technologického rozvoje zřejmě obsadí předseda poslanců CSU v parlamentu Michael Glos.

Stoiber měl blízko k sudetským Němcům a tvrdě vystupoval proti Benešovým dekretům.

Předseda SPD odstoupil

Stoiber tak reagovat na pondělní krizi v německé sociálně demokratické straně SPD, která ohrozila jednání o koaliční vládě CDU/CSU a SPD. Předseda SPD Franz Müntefering odstoupil z funkce, když v pondělí na zasedání předsednictva neprošel jeho návrh na nového generálního tajemníka strany a nástup ohlásila mladá levice.

Müntefering navrhl na generálního tajemníka jednatele SPD Kajo Wasserhövela. O funkci se však ucházela také expředsedkyně Mladých socialistů (JUSO) a představitelka levicového křídla strany Andrea Nahlesová (35). Ta při hlasování 45členného předsednictva překvapivě vyhrála poměrem 23 ku 14, takže sjezdu bude navržena na generální tajemnici ona. Populární Nahlesová je velmi energická a rozhodně odmítá být poslušnou vykonavatelkou "příkazů shora". Schröderovy reformy odmítá, považuje se za obhájkyni obyčejných lidí.

Navíc je velmi populární - má za sebou ve svých 35 letech docela pohnutý život: jako teenagerka musela kvůli potížím s kyčelním kloubem prodělat osm operací. Lékařské pochybení zavinilo, že nakonec strávila na klinice půl roku a musela se prakticky znovu naučit chodit.

Müntefering odchází z čela SPD

"Po hlasování jsem svolal zasedání prezidia, jemuž jsem oznámil, že jako předseda SPD povedu dále koaliční jednání, která mají skončit koncem příštího týdne. Zároveň jsem řekl, že na sjezdu nebudu kandidovat na funkci," řekl Müntefering novinářům. Přiznal, že počítal "v příštích 4 -5 letech s obnovou a omlazením strany, ale ve skutečnosti to jde rychleji".

Müntefering oznámil, že na sjezdu strany 14.-15. listopadu v Karlsruhe již nebude kandidovat, i když slíbil dál vést za SPD koaliční rozhovory. Není ale jisté, zda Müntefering půjde do připravované vlády, kde měl jako předseda SPD převzít funkci vicekancléře a ministra práce a sociálních věcí. Právě na tom by mohly zcela ztroskotat koaliční rozhovory a 22. listopadu plánovaná volba Angely Merkelové (CDU, 51) za první německou kancléřku.

"Zda budu i po sjezdu kandidovat na členství ve vládě, nechávám otevřené. Záleží na tom, co z koaličních rozhovorů vzejde. Mám zájem na tom, aby koalice vznikla, a o tom jsem také již informoval paní Merkelovou. Neuteču nyní, jsem straně dále k dispozici, ale za stávajících podmínek nemohu být dále předsedou strany," podotkl Müntefering.

Stoiber na změny ve špičkách SPD reagoval podle úterního vydání listu Die Welt prognózou, že "v budoucnu bude existovat zcela jiná SPD, než byla dosavadní pod vedením Münteferinga." Právě jeho odchodem se ale nyní z pohledu CSU změnila v SPD základna, kvůli níž byl Stoiber původně ochoten vstoupit do vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám