Hlavní obsah

Kalmycký prezident dá za Leninovu mumii milión dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Gubernátor ruské autonomní Kalmycké republiky Kirsan Iljumžinov chce koupit mumifikované tělo prvního sovětského vůdce Vladimíra Iljiče Lenina. Regionální politik, jenž je zároveň předsedou Mezinárodní šachové federace, za Leninovo tělo nabízí rovný milion dolarů. Podle Iljumžinova by se mumifikovaný Lenin dobře vyjímal v mauzoleu v hlavním městě Kalmycké republiky Elistě.

Článek

V Rusku se po rozpadu Sovětského svazu neustále diskutuje, co s mumifikovaným tělem zakladatele Sovětského svazu dál dělat. Sám Lenin, který zemřel 21. ledna 1924, chtěl být pohřben v Petrohradě vedle své matky. Jeho nástupce Josif Stalin jej ale nechal uložit a vystavit v mauzoleu na Rudém náměstí v Moskvě. Komunisté dodnes trvají na tom, aby tam zůstal.

I vládní kruhy kolem ruského prezidenta Vladimíra Putina se poslední dobou spíše kloní k odstranění symbolu bolševického převratu z listopadu 1917. Zástupce prezidenta pro Centrální federální okruh Georgij Poltavčenko dokonce prohlásil, že od Kremlu by měl zmizet i symbol bolševické revoluce - nabalzamované tělo Vladimíra Iljiče Lenina.

"Nejednou otřásaly naší zemí zmatky a málokdy odpovídal někdo za tyto zmatky za svého života. Myslím, že není zrovna spravedlivé, aby ti, kdo způsobili hoře, leželi v samém centru státu u Kremlu," nechal se v září slyšet Poltavčenko.

Kalmycký šéf a multimilionář Iljumžinov ovšem v pátek na tiskové konferenci řekl, že s komunisty jednal o výši sumy potřebné pro vybudování nového mauzolea v Elistě, která leží asi 1600 kilometrů jižně od Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám