Hlavní obsah

Bushův špičkový úředník obviněn z těžkých zločinů

– WASHINGTON

Špičkový úředník administrativy prezidenta George Bushe Lewis Libby byl obviněn z maření spravedlnosti a dalších zločinů v souvislosti s aférou prozrazení agentky CIA.

Článek

Šéf štábu viceprezidenta Dicka Cheneyho Lewis Libby (55) byl obviněn z těžkých zločinů jako je maření spravedlnosti, falešné výpovědi a křívá přísaha. Krátce nato odstoupil z funkce.

Skandál se týká odhalení tajné agentky CIA Valerie Plameové v létě 2003. Američtí komentátoři v tom vidí pomstu Bílého domu kvůli kritickým vyjádřením manžela Plameové Josepha Wilsona.

Wilson v listu New York Times popsal, že Bushova vláda zkreslila a přeháněla informace o údajných snahách Saddáma Husajna nakoupit uran.

Velká rána pro Bílý dům

Zvláštní vyšetřovatel Patrick Fitzgerald, který obvinění vznesl, zkoumal původce úniku jména agentky Valerie Plameové. Mezi podezřelé patřil ještě nejbližší prezidentův politický poradce Karl Rove, který však obviněn nebyl, ale je stále vyšetřován.

Pozorovatelé uvedli, že obvinění je velkou ranou prestiži Bílého domu a nahrávkou kritikům, kteří obvinili prezidenta George Bushe z manipulace s fakty, aby zdůvodnil útok proti Iráku. Libby je obviněn ze lži v tom, jak a kdy se dozvěděl o totožnosti Plameové v roce 2003 a kdy o tom řekl novinářům. Lhal prý také, když řekl vyšetřovatelům, že se dozvěděl o statusu agentky Plameové jako spolupracovnice CIA od Tima Russerta z televizní stanice NBC.

Podle vyšetřovatelů se tuto informaci dozvěděl od vládních činitelů včetně viceprezidenta Cheneyho. Představitelé demokratické opozice označili obvinění a odstoupení Libbyho za ukázku zkorumpovanosti Bushovy administrativy. Toto obvinění "je smutným dnem pro Ameriku a je další ukázkou kultury korupce, kterou provozují republikáni," prohlásila šéfka Nancy Pelosiová, šéfka demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám