Hlavní obsah

V Libanonu obviněny dvě osoby v souvislosti s vraždou Harírího

BEJRÚT/PAŘÍŽ

Libanonský prokurátor ve středu obvinil dva členy libanonské sunnitské sekty Al-Ahbáš v souvislosti s vraždou bývalého premiéra Rafíka Harírího. V Libanonu je z vraždy viněna hlavně Sýrie, kterou chce ke spolupráci při vyšetřování přinutit rezolucí Rada bezpečnosti OSN (RB).

Článek

Harírího syn Saad ve středu v Paříži prohlásil, že je proti uvalení sankcí na Sýrii. "Jsem proti zavedení sankcí proti Sýrii. Myslím, že svět ji chce přinutit k větší spolupráci při vyšetřování," řekl Harírí po setkání s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Zopakoval, že budou-li otcovi vrazi vypátráni, musí stanout před mezinárodním soudem.

Vraždu vyšetřuje komise OSN, jejíž šéf Detlev Mehlis před RB OSN v úterý vyzval Sýrii, aby spolupracovala lépe. V Mehlisově zprávě se uvádí, že do vraždy musely být zapojeny vysoké libanonské i syrské kruhy. Zmiňuje se také o bratrech Mahmúdovi a Ahmadovi Abdalálových, kteří byli už zatčeni.

Prokurátor je ve středu obvinil z několika činů souvisejících s vraždou. Ahmad je podle Mehlisovy zprávy klíčový podezřelý. Mahmúd telefonoval krátce před atentátem na Harírího prezidentovi Emilu Lahúdovi. Skupina Al-Ahbáš je napojena na Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám