Hlavní obsah

Maďarský konzulát v Košicích byl údajně odposlouchávaný

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Mezi Slovenskem a Maďarskem může propuknout skandál nebývalých rozměrů, pokud se potvrdí informace, že maďarský konzulát v Košicích byl odposlouchávaný. Jak uvedla televize Markíza, štěnice do zdí konzulátu umístili pracovníci Slovenské informační služby (SIS) před pěti lety při rekonstrukci budovy.

Článek

Na štěnice upozornil místní podnikatel Miroslav Smutný, jehož firma rekonstrukci budovy prováděla. "V průběhu rekonstrukčních prací mě oslovili dva lidi ze SIS, kteří měli u mě pracovat jako brigádníci. Zdůraznili, že pracují v zájmu Slovenské republiky. V obývacím pokoji maďarského konzula pak vyvrtali asi 60 centimetrů hluboký otvor, v němž umístili odposlouchávací zařízení," uvedl Smutný. Podnikatel je ochoten v této věci vypovídat třeba i na detektoru lži.

Redaktoři TV Markíza navrhli maďarskému ministerstvu zahraničí, že jim odhalí umístění štěnic pouze v přítomnosti kamer. Maďarská strana to odmítla. "Nikde ve světě by vám nedovolili, aby jste s kamerou natáčeli v úředních místnostech konzulátu a to ještě v takovéto záležitosti," uvedl mluvčí maďarského ministerstva zahraničí Viktor Polgár.

SIS odposlech odmítá

Mluvčí SIS Vladimír Šimko všechny informace o odposlouchávání maďarského konzulátu důrazně odmítl. "Ze strany SIS nebyla vůči konzulátu Maďarské republiky nasazena ani použita zpravodajská odposlouchávací technika," konstatoval mluvčí. Podle TV Markíza má však SIS nedaleko budovy maďarského konzulátu služební byt, kde bylo možné odposlouchávané informace stahovat.  Předseda vládní Strany maďarské koalice Béla Bugár v této konstatoval, že některé metody SIS mu "zvedají žaludek".

Člen parlamentního výboru pro činnost tajné služby Róbert Kaliňák je přesvědčený, že v tomto případě musím konat orgány činné v trestním řízení. "Podobný krok je v mezinárodním měřítku neomluvitelný," dodal Kaliňák. "Pokud by se tento případ potvrdil, tak by to znamenalo, že SIS se nepoučila z případu v roce 1993, kdy z podobné činnosti tajnou službu obvinila americká strana," konstatoval bezpečnostní odborník Ivo Samson.

Případné "napíchnutí" maďarského konzulátu by podle Samsona potvrzovalo specifickou črtu slovenské politiky. "Ta zřejmě ještě stále žije v představě, že Maďarsko , byť náš partner v NATO a Evropské unii, je nepřátelský stát a na slovenském území žije nějaká maďarská iredenta," dodal. Podle Samsona se celý případ bude řešit diplomatickou cestou. "Je to pro obě strany velmi citlivá otázka," zdůraznil.

TV Markíza upozornila, že případ dokazuje amatérismus SIS, když tak citlivou záležitost projednávala s neznámým živnostníkem, který se podílel na rekonstrukci budovy v centru Košic. "Překvapil by mně podobný přístup u profesionální tajné služby. SIS, která má za sebou skandál s americkým velvyslanectvím a únos syna bývalého prezidenta Michala Kováče, se nikdy nechovala příliš profesionálně," uvedl Samson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám