Hlavní obsah

Ruský Sojuz TMA-2 veze na ISS novou posádku

MOSKVA

První kosmický let s lidskou posádkou od únorové tragédie amerického raketoplánu Columbia odstartoval v sobotu ráno z ruského kosmodromu Bajkonur. 41letý Rus Jurij Malenčenko a 39let Američan Edward Lu míří na palubě lodi Sojuz TMA-2 k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, jejíž současnou osádku mají vystřídat. ISS se jim má stát domovem na šest měsíců.

Článek

Čtyřicetimetrová ruská raketa se od země odpoutala v 6:54 SELČ.

Velitel mise Malenčenko a jeho kolega Lu mají na pažích černé smuteční pásky na památku katastrofy raketoplánu Columbia. Nyní zahajují přípravy na pondělní spojení s ISS. Do té doby mají 33krát obletět Zemi.

Dosavadní osádka ISS čeká na výměnu

Na palubě ISS čekají američtí astronauti Kenneth Bowersox a Donald Pettit a ruský kosmonaut Nikolaj Budarin, kteří jsou ve vesmíru již od listopadu. Výměna měla být provedena již v březnu, ale kvůli tragédii Columbie americký NASA pozastavil veškeré lety raketoplánů. Bowersox, Pettit a Budarin by se měli na Zemi vrátit 4. května na palubě lodi Sojuz, která je nyní k orbitální stanici připojena jako záchranný modul pro případ nouze. Jeho funkci převezme Sojuz TMA-2, s nímž na ISS dorazí Malenčenko a Lu.

Kalerij zůstal doma

Lu a Malenčenko měli původně letět společně s dalším ruským kosmonautem Alexandrem Kalerijem v raketoplánu Atlantis. Ruští představitelé rozhodli, že místo třetího kosmonauta na ISS dopraví další zásoby, protože ruská loď nemá takový prostor jako raketoplán k přepravě větších zásilek.

Kvůli těmto nutným omezením nebude možné provést všechny vědecké experimenty, s nimiž se pro novou posádku mezinárodního orbitálního komplexu počítalo.

Reklama

Související články

Rusko žádá 50 miliónů dolarů na provoz ISS

Rusko žádá po USA a Evropské unii dodatečných 50 milionů dolarů na provoz Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a varuje, že pokud je nedostane, bude možná muset...

Výběr článků

Načítám