Hlavní obsah

Hurikán Wilma má na Floridě první oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KEY WEST

Hurikán Wilma má na Floridě první oběť. V Coral Springs byl jeden muž zabit padajícím stromem. Navíc způsobuje Wilma značné finanční škody a bez proudu je už téměř 800 tisíc lidí. Podle národního hurikánového centra mohou také přijít vlny vysoké přes pět metrů. Wilma o víkendu zesílila na kategorii tři, v Mexiku zanechala spoušť, kterou ještě zhoršily nájezdy rabujících band.

Článek

Hurikán odřízl od elektřiny 800 000 lidí. Opravy však mohou začít teprve ve chvíli, kdy Wilma opustí Floridu. Podle DPA se lidé budou muset obejít bez proudu nejméně dva dny. Energetici povolali na pomoc více než 5000 pracovníků z okolních států. 

Max Mayfield, ředitel národního hurikánového centra už dříve řekl, že hurikán může způsobit velké škody a varoval, že by mohl přinést vlny vysoké až 5,2 metru.

Wilma se v neděli v oblasti Karibského moře překvapivě rychle rozhýbala. Rychlost větru znovu zesílila a dostala se na úroveň třetího stupně pětistupňové škály. V pondělí odpoledne byla Wilma na stupni 2 a pokračovala přes Floridu směrem k Atlantiku. Větry vanou rychlostí asi 150 km/h.

Foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Americké úřady jsou velmi znepokojeny vysokým počtem obyvatel a návštěvníků západního pobřeží Floridy, kteří neuposlechli výzev k evakuaci a zůstávají na místě. K odchodu bylo vyzváno asi 160 000 osob, výzvu však ignoruje až 80 procent z nich.

V Mexiku rabují

Rabování vypuklo v mexickém Cancúnu. Místní i federální policie se marně snaží ochránit obchody a obchodní střediska rozervaná hurikánem v tomto karibském turistickém středisku.

Řádění přírody vystřídal jiný druh chaosu, kdy policie střílela do vzduchu, aby odradila rabující. Ti jí opláceli házením kamenů a kusů betonu. Na pobřeží Cancúnu vypáčili rabující mříže obchodů a zcela je vybílili v celém bloku, přestože se přitom museli brodit po kolena ve vodě. Utekli, když se na místě objevili vojáci, ale jakmile hlídka odešla, znovu se vrátili.

Tropická bouře Alpha, která se v oblasti vytvořila teprve v sobotu, zasáhla v neděli Haiti a zabila tam nejméně pět lidí. V Dominikánské republice bylo evakuováno 35 000 lidí. Právě Alpha jako letošní 22. cyklón znamená překonání dosavadního rekordu v počtu tropických bouří v Karibiku, který platil od roku 1933.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám