Hlavní obsah

Mrtvý papoušek v Británii měl nebezpečný typ ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Testy ve Velké Británii prokázaly, že papoušek, který tu v pátek zemřel na ptačí chřipku, měl v těle její kmen H5N1. Tento typ chřipky je nebezpečný i pro člověka a v Asii zabil několik desítek lidí.

Článek

Papoušek přišel na ostrovy ze Surinamu, malé země na severu Jižní Ameriky. Zemřel v karanténě. Podle veterinářů přišel mezitím do styku s ptáky z Tchaj-wanu.

Nyní budou veterináři zkoumat, zda se opravdu nakazil od nich nebo někde jinde. Jižní Amerika zatím případy ptačí chřipky nehlásí, je tedy nepravděpodobné, že by si vir přivezl odtud.

Mluvčí britského ministerstva zemědělství sdělila, že vědci zjistili "velmi patogenní virus H5N1". Podle ní má blízko ke kmenům, které se objevily v jižní Číně. "Není však příliš podobný kmenům, které byly identifikovány v Rumunsku a v Turecku," prohlásila mluvčí a podotkla, že britská ústřední veterinární laboratoř ve Weybridgi se s kmenem prokázaným u papouška dosud nesetkala.

Vědci dosud věřili, že zemřel na typ H5, který je u ptáků běžný a pro člověka neškodný.

Reklama

Výběr článků

Načítám