Hlavní obsah

Hurikán Wilma řádí v Mexiku, pomalu slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO

Ničivý hurikán Wilma v noci z pátku na sobotu dorazil do Mexika. Nejprve se přehnal přes ostrov Cosumel, později přešel na poloostrov Yucatan. Na pobřeží se valily vlny až do výše osmi metrů. Vítr v těsné blízkosti oka přesahoval rychlost 200 kilometrů v hodině. Během několika hodin zeslábl hurikán na druhý stupeň. Živel si už vyžádal dvě oběti.

Článek

Třiatřicetiletou ženu zabil elektrický proud z přetrženého vedení. Dalších šest lidí bylo zraněno při požáru, který vyvolal pád nádrže s plynem ze střechy jednoho domu, odkud byla stržena vichrem.

Vítr, která Wilmu provází, zeslábl na asi 150 kilometrůl v hodině. "Už 25 hodin tu máme bouři," řekl guvernér státu Quintana Roo Felix Gonzalez Canto. Očekává, že deset hodin bouře má oblast ještě před sebou. Hurikán je velmi ničivý především kvůli tomu, že se pohybuje velmi pomalu, trvá tedy hodiny i desítky hodin, než z místa odejde.

Známé letovisko v troskách

Vlny zaplavily například přímořské letovisko Cancún. Kvůli hustému dešti tu byla téměř nulová viditelnost, vítr lámal stromy, stožáry elektrického napětí i pouliční osvětlení. "Voda vystoupala až do úrovně třetího patra hotelů," řekl Humberto Hernández z mexického meteorologického ústavu.

Meteorologové předpovídají, že oko hurikánu by se mělo stočit na severovýchod a doputovat na Floridu. Sem by měla ale dorazit už jen bouře o síle prvního stupně. Už na Yucatanu by živel podle předpovědi měl zeslabit z nynějšího čtvrtého na druhý stupeň.

Hurikány nabírají sílu nad mořem, když se dostanou nad pevninu, rychlost víru rychle klesá. Proto jsou vždy nejohroženější přímořské oblasti.

Evakuuje i Kuba

Florida už přesto začal s evakuací obyvatel. Připraveno odejít, či už odchází, je velké množství lidí, protože není jasné, ve kterém místě hurikán pobřeží zasáhne. Lidé zatloukají okna dřevěnými deskami a vydávají se na cestu do vnitrozemí. Na poloostrov by měla Wilma dorazit v pondělí.

Kuba zůstane hlavního víru bouře tentokrát zřejmě ušetřena. Oko ji zleva obejde. Zemi však zasáhly silné deště, které provázejí i oblasti, které jsou od centra víru velmi vzdáleny.

Tamní vláda nařídila odchod 300 tisíců lidí z nejzápadnější části země. Celkem tak své domovy dočasně opustí asi milión lidí. Většinou půjdou na přechodnou dobu do hlavního města Havany.

Reklama

Související témata:

Související články

Wilma ohrožuje Kubu, Mexiko i Floridu

Nejsilnější hurikán v historii Wilma ze středy na čtvrtek oslabil na čtvrtou kategorii, i tak však je mimořádně nebezpečný. V Mexiku, na Kubě a na Floridě...

Hurikán Wilma se blíží k Mexiku

Hurikán Wilma, který by o víkendu měl zasáhnout Kubu a Floridu, se v pátek blížil k pobřeží Mexika. Ostrov Yucatán by měl zasáhnout v následujících 24...

Výběr článků

Načítám