Hlavní obsah

V Británii zemřel papoušek na ptačí chřipku

– LONDÝN

Ptačí chřipka se už zřejmě dostala do Velké Británie. Tamní vláda oznámila, že v zemi zemřel papoušek právě na ptačí chřipku. Ministerstvo zemědělství sdělilo, že šlo o typ H5 .Úřady ptáka, který byl do země přivezen z Jižní Ameriky, dosud držely v karanténě.

Článek

"Tento potvrzený případ nestaví Británii mezi země s oficiálním výskytem ptačí chřipky," řekla šéfka tamní veterinární správy. Narážela právě na to, že papoušek byl přivezen a od začátku byl pod kontrolou.

Právě při dovozu měl ale přijít do styku s ptáky z Tchaj-wanu, od nichž se zřejmě nakazil. Země Jižní Ameriky zatím totiž ptačí chřipku nehlásí. Uhynulý papoušek pocházel konkrétně ze Surinamu, malého státu na severu Jižní Ameriky. Přicestoval se 148 jinými ptáky, v karanténě pak přišel do styku zhruba s 216 ptáky z Asie.

Testy zatím potvrdily virus typu H5, to, zda jde o nebezpečný H5N1, u něhož je zatím prokázán přenos na člověka, úřady zatím nesdělily.

Zástupci EU se ještě v pátek v noci nechali slyšet, že Velkou Británii nezařadí na seznam zemí, které vir zasáhl. Znamenalo by to například zakázat dovoz drůbeže a ptactva.

Virus potvrdzen i v Chorvatsku

Ihned po této zprávě ale byla zveřejněna další. Virus ptačí chřipky byl potvrzen ve vzorcích 12 labutí, které uhynuly na jezeře na východě Chorvatska.

V případě této země ale EU uvažuje, že by dovoz drůběže a živých ptáků zastavila. Ani v Chorvatsku zatím není jisté, zda jde o nebezpečný typ H5N1. Země vzorky poslala k dalšímu zkoumání.

Odborníci si myslí, že je jen mizivá pravděpodobnost, že by se virus rozšířil mezi lidi. Evropská komise přesto přijala řadu opatření. Například zakázala dovoz drůbeže ze zemí, kde je virus potvrzen. Doporučila také zrušit výstavy a trhy s ptactvem. Mnoho států EU zakázalo volný pohyb drůbeže. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Německo zakázalo volný chov drůbeže

Německo od soboty zakázalo chov drubeže v neuzavřených prostorách. Je to jedno z opatření proti možnému šíření ptačí chřipky. Ministři německých spolkových...

Výběr článků

Načítám