Hlavní obsah

Volný chov drůbeže zakázaly v Evropě další státy

BANKOK

Švýcarsko a některé oblasti Norska se zařadily do seznamu států, které zakázaly volných chov drůbeže. Bojí se, že by se drůbež dostala do kontaktu s tažnými ptáky nakaženými nebezpečným virem ptačí chřipky. V Rumunsku se v pátek virus potvrdil u dalšího opeřence.

Článek

Švýcarsko a Norsko se tím připojí k Nizozemí, Polsku, Německu a Rakousku. ČR opatření také zpřísnila, [celá zpráva] volný chov drůbeže ale zatím nezakázala.

Vir ptačí chřipky H5N1 se v pátek potvrdil u dalšího ptáka v Rumunsku. testy u jedné z uhynulých volavek prokázaly, že byla virem infikována.

Výskyt ptačí chřipky u drůbeže nebyl potvrzen ve dvou jihoruských vesnicích Kolundajevskij a Šablijevka, kde tento týden uhynulo 700 kuřat, kachen, hus a krůt. Z jaterních vzorků odebraných mrtvé drůbeži vyplynulo, že opeřence v oblasti Rostova na Donu postihla ptačí cholera.

Thajský chlapec se uzdravuje

Thajský chlapec, jehož otec zemřel v polovině týdne na ptačí chřipku, byl rovněž nakažen smrtelným virem H5N1. Je v nemocnici a údajně se už uzdravuje.

U sedmiletého thajského chlapce testy potvrdily přítomnost viru ptačí chřipky. Oznámila to v prohlášení bangkocká nemocnice Siriradž. Chlapcova teplota je již normální a dítě si už hraje a normálně jí. V rané fázi byl léčem léken Tamiflu. Jeho otec, vesničan z provincie Kánťanaburí na západě země, podlehl ptačí chřipce tento týden.

Byl třináctou obětí nemoci v zemi. "Nejsou však žádné důkazy o tom, že by se chlapec nakazil od otce," uvedl ředitel nemocnice. "Chlapec se dostal do přímého kontaktu s virem v infikované oblasti," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám