Hlavní obsah

Pomoc světa obětem zemětřesení v Pákistánu nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD/BRUSEL

Počet obětí zemětřesení z 8. 10. stále stoupá "Počet obětí překročil jen v Pákistánu 51 300 a přes 74 500 osob utrpělo zranění," řekl v pátek šéf záchranných operací generál Farúk Ahmad Chán. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf sdělil, že mezinárodní pomoc je nedostatečná.

Článek

Centrální počty jsou však nižší než údaje z jednotlivých postižených regionů. Oficiální představitelé Severozápadní pohraniční provincie a pákistánské části Kašmíru uvádějí, že počet obětí dohromady činí 78 000.

V Pákistánu jsou tři milióny lidí bez přístřeší a je potřeba pro ně postavit 500 000 nových bytových jednotek. Parvíz Mušaraf uvedl, že mezinárodní společenství zemi zatím přislíbilo pomoc ve výši 630 miliónů dolarů, na úplné odstranění škod však Pákistán potřebuje pět miliard dolarů. 

Organizace spojených národů už varovala, že pomoc je potřeba urychlit, aby ji potřebí dostali dříve než pod Himálajemi nastane mrazivá zima, která by mohla přinést druhou vlnu obětí. 

OSN žádá vzdušný most

OSN požádala NATO o vytvoření vzdušného mostu, který by pomohl lidem bez přístřeší, protože jinak než letecky jim nelze pomoci.

Vysoký komisař Jan Engeland apeloval, aby "šlo o druhý berlínský vzdušný most", který zásoboval obyvatele německé metropole po skončení druhé světové války, když západní sektory města Sověti odřízli. Podle něj dodávky pomoci do Kašmíru jsou logistickou noční můrou, nejhorší jakou, kdy zažil.

NATO ve čtvrtek začlo s transportem 900 tun pomoci, ovšem Engeland uvedl, že je nutné také vzduchem přepravit lidi z oblastí, které zůstávají odříznuté. Silnice jsou ucpané a  na mnohých se ještě nepodařilo odstranit závaly.

Spojené státy do oblasti pošlou dvacet vrtulníků. Pákistán uvedl, že už nic nebrání otevření hranice mezi pákistánskou a indickou částí Kašmíru, o které obě země bojovaly. To by mohlo zlepšit situaci postižených.

Anketa

Pomohli jste obětem zemětřesení v Pákistánu?
Ano
44,4 %
Ne, ale chystám se
35,6 %
Ano
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám