Hlavní obsah

Bush: vznik palestinského státu zřejmě později

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve čtvrtek večer po schůzce s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem na společné tiskové konferenci v Bílém domě naznačil, že jeho plán ukončení bojů na Blízkém východě zřejmě nebude splněn. Podle tzv. Cestovní mapy měl vzniknout palestinský stát už v roce 2005.

Článek

"Není pravda, že bych ještě za svého funkčního období chtěl vidět dva státy," řekl na otázku týkající se harmonogramu vytvoření nezávislého palestinského státu v sousedství Izraele.

Hlavní je, že teď byly položeny základy pro "nezvratný mírový proces". Uvedl to na tiskové konferenci, která následovala po setkání obou státníků v Bílém domě, kde Bush označil Abbáse za "muže míru" a vyjádřil naději, že v mírovém úsilí bude i nadále pokračovat. Potvrdil, že USA chtějí realizovat svou vizi "dvou demokratických států, které žijí vedle sebe v míru a bezpečí".

Bush apeluje na Izraelce i Palestince

Bush vyzval Mahmúda Abbáse k "odzbrojení radikálních gangů", které ohrožují mírový proces na Blízkém východě. Současně vzkázal Izraeli, aby skončil s budováním nových osad na západním břehu Jordánu.

Oba představitelé se během rozhovorů dotkli vysoké betonové bariéry, kterou tam staví Izrael kvůli bezpečnosti. Palestinci ji mohou přecházet jen na střežených přechodech. "Plot musí být bezpečnostní bariérou a ne politickou bariérou," řekl Bush v reakci na stížnosti Palestinců, že jim zeď přináší jen těžkosti.

Vztahy Izraele a Palestiny na bodu mrazu

Schůzka v Bílém domě se konala v době, kdy se vztahy mezi Izraelem a Palestinou ocitly opět na bodu mrazu. Izrael po nedělním incidentu na západním břehu Jordánu pozastavil bezpečnostní jednání s Palestinci a omezil pohyb obyvatel palestinských měst na západním břehu.

Palestinští radikálové v neděli zastřelili tři židovské osadníky a čtyři Izraelce zranili. Židovský stát požádal palestinskou samosprávu, aby proti ozbrojeným skupinám zasáhla. Abbás na schůzce vyzval Izrael, aby se "k nám připojil jako opravdový partner s cílem dosáhnout míru."

Současné napětí ohrožuje Bushův plán na ukončení bojů na Blízkém východě a vytvoření nezávislé Palestiny. "Dosažení míru vyžaduje účast všech stran," uvedl Bush před tím, než vyzval Izrael, aby ukončil všechny činnosti, které narušují cestovní mapu.

Reklama

Výběr článků

Načítám