Hlavní obsah

Sýrie je zapletena do smrti libanonského expremiéra Harírího

NEW YORK

Zpráva mezinárodního vyšetřovacího týmu OSN, která byla zveřejněna v noci na pátek, potvrdila, že vysocí syrští představitelé byli zapleteni do únorového atentátu, při němž zemřel bývalý libanonský premiér Rafík Harírí. Dva libanonští poslanci v pátek vyzvali libanonského prezidenta Emila Lahúda k demisi.

Článek

Lahúd  je poslední z vysokých libanonských politiků, který je stoupencem Sýrie. Libanonci žádali jeho rezignaci několikrát od Harírího smrti. Harírí kvůli sporům s Lahúdem odstoupil z funkce předsedy vlády a jejich neshody se prohloubily loni, když si Lahúd vynutil tříleté prodloužení mandátu změnou ústavy. Prezidentem má být do roku 2007.

Do atentátu jsou zapleteny syrské špičky

Ve zprávě o vyšetřování Harírího smrti se píše: "Existují vzájemně provázané důkazy o syrské a současně libanonské účasti v tomto teroristickém aktu."

Do atentátu bylo zapleteno pět vysokých syrských představitelů včetně bratra prezidenta Bašára Asáda. Harírí zemřel krátce poté, co Rada bezpečnosti schválila rezoluci vyzývající Sýrii ke stažení svých vojsk z Libanonu. Harírí se o stažení zasazoval.

Vedle Mahera Asáda je z plánování atentátu obviněn i švagr syrského prezidenta, který velel libanonské rozvědce, i bývalý šéf syrských zpravodajských služeb.

"Mnoho klíčových bodů vede přímo k představitelům syrských tajných služeb a ukazuje, že byli zapleteni do vraždy... Je známou skutečností, že syrská vojenská rozvědka byla v Libanonu přítomna nejméně do stažení syrských sil v důsledku rezoluce 1559 RB OSN. Bývalí vysocí představitelé libanonské bezpečnosti byli dosazeni právě Syřany. Vzhledem k infiltraci libanonských institucí a společnosti syrskou a libanonskou rozvědkou, které pracovaly v tandemu, je těžké si představit scénář natolik komplexního vražedného komplotu, o němž by nevěděly," uvedl šéf vyšetřovacího týmu Detlev Mehlis.

Syřané lhali

Mehlis také řekl, že Syřané při vyšetřování spolupracovali jen do jistého stupně a podle něj se snažili "svést vyšetřování (ze stopy)". Obvinil syrského ministra zahraničí ze lži v dopisu, který zaslal komisi. Syřané vždy popírali účast na atentátu, několikrát ji odmítl i prezident Bašár Asád.

Sebevražda syrského ministra vnitra

Závěry z Mehlisovy dosud neúplné zprávy potvrzuje skutečnost, že syrský ministr vnitra Ghazí Kan'án spáchal minulý týden sebevraždu, poté co byl vyslýchán a Mehlis ho údajně obvinil z podílu na atentátu. Kan'án v Libanonu vedl syrskou rozvědku už od roku 1982, a to do roku 2003. Patřil proto k symbolům syrské nadvlády a USA zmrazily jeho americké účty s odůvodněním, že v Libanonu podporoval protiizraelské teroristické skupiny.

Harírí a dalších 22 lidí zahynulo 14. února při pumovém atentátu v centru Bejrútu. [celá zpráva] Atentát vyvolal masové protesty a mezinárodní tlak, které vedly ke stažení syrských jednotek z Libanonu, které bylo završeno na konci dubna. [celá zpráva]

Zprávu předložil Mehlis ve čtvrtek generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi, následně s ní byli seznámeni členové Rady bezpečnosti, libanonská vláda a média. Členské státy RB nyní povedou jednání o možných reakcích Rady bezpečnosti OSN na Mehlisovu výbušnou zprávu.

Reklama

Související články

Sýrie odsune část vojáků z Libanonu

Syrská armáda se připravuje na okamžité přeskupení svých sil v Libanonu. Oznámil to v úterý syrský velvyslanec Sýrie v OSN. Před třemi týdny schválila Rada...

Libanonského expremiéra zabili atentátníci

Hlavním městem Libanonu Bejrútem otřásla v pondělí silná exploze. Bomba zasáhla kolonu libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Útok nepřežil. Jeho osobní...

Výběr článků

Načítám