Hlavní obsah

Wilma ohrožuje Kubu, Mexiko i Floridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Nejsilnější hurikán v historii Wilma ze středy na čtvrtek oslabil na čtvrtou kategorii, i tak však je mimořádně nebezpečný. V Mexiku, na Kubě a na Floridě zahájili evakuaci obyvatel z míst, která by mohl zasáhnout. V čtvrtek ráno se pohyboval u jižního Mexika podél poloostrova Yucatán.

Článek

"Je to jedna z nejpřekvapivějších bouří, se kterou jsem se letos setkali," uvedl Max Mayfield z miamského Národního centra pro hurikány. Hurikán ve středu prudce zesílil z druhé kategorie až na pátou, když se rychlost jeho větrů zdvojnásobila na 280 kilometrů za hodinu. Současně je to bouře, která má vůbec nejnižší barometrický tlak v oku hurikánu, podle čehož se určuje síla. [celá zpráva]

Mexické úřady varovaly turisty, aby nejezdili do ohrožených oblastí u Cancúnu. Kvůli hrozbě bylo dokonce odloženo udílení latinskoamerických cen MTV. Evakuováno bylo na deset tisíc obyvatel z mexického státu Quintana Roo.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Varování rovněž vyhlásily Honduras a Nikaragua, kterou by bouře mohla zasáhnout během 24 hodin. Připravují se na evakuaci obyvatel. Obě země zasáhly silné deště, která na Haiti způsobily sesuvy půdy, v nichž zahynulo jedenáct lidí. V záplavách, které způsobila Wilma na Jamajce, zemřel údajně jeden člověk.

Na Kubě už začali s evakuací obyvatel, ostrov už zasáhly silné deště, čeká se, že naprší 35 až 60 centimetrů vody.

Evakuace na Floridě

Evakuace čeká i obyvatele Floridy, pro kterou Wilma představuje "vážné nebezpečí". Zasáhnout ji má o víkendu. Zatím byli vyzvání turisté, aby opustili floridské ostrůvky. Očekává se, že ve čtvrtek bude vyzváno k evakuaci na 80 000 obyvatel Floridy.

"Ztratili jsem přes tisíc životů díky hurikánu Katrina. Kdyby Wilma dosáhla Floridy jako hurikán třetí nebo čtvrté kategorie. Mohly by být ztráty na životech ještě větší," uvedl Mayfield. Wilma by podle něj mohla "způsobil hrozné škody a ztráty na životech, pokud bychom nebyli opatrní". Sdělil, že hurikán může během čtvrtka opět dosáhnout nejvyššího pátého stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám