Hlavní obsah

Thajský chovatel bojových kohoutů podlehl ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

V Thajsku po více než roce zemřel další člověk na ptačí chřipku. Jde už o třináctou oběť nemoci v zemi. Premiér Tchaksin Šinavatra ve čtvrtek oznámil, že laboratorní testy potvrdily virus H5N1 v krvi muže, který ve středu zemřel na západě země v provincii Kanchanaburi.

Článek

"Jeden člověk zemřel předchozí noc a rozbory potvrdily, že zemřel na následky ptačí chřipky," oznámil šéf thajské vlády na tiskové konferenci a dodal: "Oběť se virem nakazila kontaktem s nemocnými kury."

Chovatel bojových kohoutů Bang-on Benpad (48) zabil jedno ze svých zvířat, které choval a bylo nemocné. Jeho syn je hospitalizován na klinice v thajské metropoli Bangkoku. Probíhající vyšetření mají určit, zda i jeho napadl smrtící kmen viru H5N1. Další členové jeho rodiny stráví tři týdny v karanténě.

Premiér vyzval obyvatele, aby nepodlehli panice a nezačali okamžitě vybíjet drůbež, to je úkolem specialistů. Sdělil také, že  lékaři mají s nemocí zkušenosti a vědí, jak postupovat.

Ptačí chřipka v Thajsku

V pondělí Thajsko oznámilo nový výskyt ptačí chřipky u vrabců v provincii Rátburí asi 95 kilometrů západně od Bangkoku. Ve třech stovkách vzorků odebraných ptákům byl zjištěn virus H5N1.

Karanténa nebo omezení pro pohyb drůbeže je zavedena v 21 ze 76 provincií v zemi.

Chovatelé bojových kohoutů byli v podezření, že napomáhají šíření nemoci, protože porušují nařízená opatření. Se svými zvířaty cestují. Při plošné likvidaci drůbeže své ptáky ukrývají, neboť je dlouho připravovali na boj. 

Země přitom doufala, že po rozšíření ptačí chřipky do Evropy se zvýší zájem o thajskou drůbež, které patří k významným exportním komoditám.

Nový výskyt ptačí chřipky byl ve středu ohlášen ze severních oblastí Číny u Huhehotu, kde bylo nalezeno asi 2600 mrtvých ptáků nakažených virem H5N1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám