Hlavní obsah

Španělsko vydalo zatykač na vojáky USA v Iráku

– MADRID/LONDÝN

Španělský soudce ve středu vydal mezinárodní zatykač na tři americké vojáky, kteří jsou podezřelí z podílu na smrti španělského kameramana v Bagdádu předloni v dubnu. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na soudní zdroj.

Článek

Španělský kameraman stanice Telecinco a spolu s ním ukrajinský kameraman agentury Reuters přišli o život v irácké metropoli 8. dubna 2003 poté, co střela z amerického tanku zasáhla hotel Palestine, kde byli ubytováni zahraniční novináři.

Zatykač byl vydán na tři vojáky, kteří tvořili osádku tanku M-1 Abrams. Soudce ve své žádosti uvedl, že si přeje, aby vojáci "byli přítomni při objasňování události španělskými úřady". Americké úřady podle něho se španělskými v tomto případě vůbec nespolupracují.

Soudce vojáky podezřívá z vraždy a z útoku proti civilistům a osobám, které jsou chráněny ženevskou konvencí.

Únos britského novináře

V Iráku byl zřejmě unesen zpravodaj britského listu The Guardian. O svém důvodném podezření dnes informoval sám deník a jeho informaci převzaly světové agentury.

Třiatřicetiletý Ir Rory Carroll působil v Iráku jako zpravodaj listu The Guardian už devět měsíců. Zmizel a vedení listu se obává, že byl unesen.

"Pan Carroll zmizel při plnění pracovního úkolu a je možné, že byl unesen skupinou ozbrojenců," citovala agentura AP z prohlášení listu The Guardian. Jeho vedení v něm dále uvádí, že naléhavě pátrá po informacích o tom, kde se novinář nachází a v jaké je situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám