Hlavní obsah

Wilma bude letos nejsilnějším hurikánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Hurikán Wilma z úterý na středu velmi rychle zesílil v ničivosti z druhé kategorie až na nejvyšší pátou. Vítr zesílil ze 160 na 280 kilometrů za hodinu. Wilma se tak podle odborníků stane zřejmě nejsilnější bouří letošního roku. Na svědomí má už několik životů na Haiti a Jamajce.

Článek

Hurikán podle meteorologů pravděpodobně tvrdě zasáhne pobřeží Hondurasu a Nikaraguy, mexický poloostrov Yucatán a o víkendu bude ohrožovat Floridu.

"Wilma je mimořádně nebezpečný hurikán čtvrté kategorie na Saffir-Sipsonově stupnici," uvedlo Národní středisko pro hurikány v Miami. "Během dneška může dosáhnout pátého stupně."

Hurikán sílí neobyčejně rychle, za pouhých devět hodin se rychlost větru zvýšila o čtyřicet kilometrů za hodinu ze 120 na 160, a pak během pouhých dvou hodiny na 240 km/hod.

Mrtví na Haiti

Wilma má na svědomí sedm až deset mrtvých na Haiti, kde prudké deště způsobily sesuvy půdy. Další člověk zahynul na Jamajce, kterou bouře ohrožuje již od neděle. Po prudkých deští voda zaplavila níže položené oblasti a silnice zablokovalo bahno. Podle mluvčí záchranářů se již 250 lidí uchýlilo do krytů.

Hurikán přinesl déšť, silný vítr a velké vlnobití na pobřeží Hondurasu a Nikaraguy. Honduras uzavřel dva námořní přístavy. Připravuje stejně jako Nikaragua se na evakuaci obyvatel. K pobřeží byly vyslány záchranné oddíly.

Strach na Floridě

Centrum bouře se ve středu ráno nacházelo asi 250 kilometrů od Kajmanských ostrovů a pohybovalo směrem západoseverozápadním rychlostí 13 km/hod.  V pátek by mohl zasáhnout západní výběžek Kuby, otočit se k východu a zamířit na Floridu.

"Zřejmě bude o víkendu ohrožovat Floridu. Ale jsou to čtyř až pětidenní předpovědi, a leccos se ještě může změnit," řekl meteorolog Dan Brown ze střediska pro hurikány.  Někteří obyvatelé Floridy se již zásobili pitnou vodou a potravinami.

Kuba vydala varování pro západní části ostrova od Matanzasu do Pinar del Rio, Mexiko pro severní pobřeží od Punta Allen do Cabo Catoche, kam patří i Cancún.  

Na Kajmanských ostrovech úřady vyzvaly zaměstnavatele, aby zkrátili pracovní dobu a umožnili zaměstnancům připravit se na bouři. Školy dnes zůstanou zavřené.

Chybí jména pro další bouře

Šestiměsíční hurikánová sezóna skončí až koncem listopadu, ale Wilma už vyčerpala seznam jmen pro hurikány pro tento rok. Je 21. pojmenovanou bouří. Další se budou označovat písmeny řecké abecedy.

Tolik větrných smrští bylo v této oblasti naposledy zaznamenáno v roce 1933.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám