Hlavní obsah

U Moskvy uhynula drůbež, panuje strach z ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/ATÉNY

Tři sta slepic a kachen v minulých dnech podlehlo těžké virové nákaze ve vsi Jandovka v Tulské oblasti 200 kilometrů jižně od Moskvy. Veterináři zatím neznají přesnou příčinu smrti drůbeže, testují, zda nešlo o ptačí chřipku. Hygienici už připravili nezbytná opaření.

Článek

Obec Jandovka je izolovaná v karanténě. Na příjezdové cestě do vsi vyrostlo kontrolní stanoviště milice, uvedla rozhlasová stanice Echo Moskvy. Z obce se nesmí vyvážet drůbež. V nedaleké obci Okťjabrskoje už ale bylo prokázáno, že nedávný úhyn drůbeže ptačí chřipka nezpůsobila.

Ptačí chřipka už byla v Rusku od srpna potvrzena na 51 místech v šesti částech Ruské federace. Dalších 90 míst bylo v podezření, nákaza se tam ale nepotvrdila. V současnosti je virus zaznamenán ve dvou vesnicích. Všechna tato ohniska ale dosud byla na jihu a východě Sibiře, daleko od evropské části Ruska. [celá zpráva]

Řecko zakázalo vývoz drůbeže z ostrova Chios

Řecké ministerstvo zemědělství zakázalo v úterý přepravu a vývoz drůbeže pocházející z okolí ostrova Chios v Egejském moři, kde byl v pondělí zjištěn první případ ptačí chřipky Kuřata a jejich maso se nesmí vyvážet do ostatních částí Řecka ani do jiných zemí. "Po konzultacích s evropským komisařem pro zdravotnictví Markosem Kyprianem a veterinárními úřady EU jsme nařídili zákaz přepravy živých kuřat na porážku, drůbežího masa a dalších drůbežích výrobků," uvedl řecký ministr zemědělství Evangelos Basiakos.

Zatím není jasné,jaký kmen viru ptáky zahubil,  zda na lidi přenosný H5N1, či některý ze slabších. Řecké ministerstvo zemědělství prohlásilo, že se to bude vědět během "sedmi až osmi dnů".

Nález ptačí chřipky na ostrůvku Inuses u ostrova Chios je první na území Evropské unie. "Nedokážu pochopit, jak se to mohlo stát," řekl majitel farmy Dimitris Komniraris, jemuž pošlo dvacet krocanů. "Krocani najednou vypadali nemocně a začali padat. Tři se ztratili minulý pátek a snědli je potulné kočky a psi. Pak jsem viděl další dva a začal jsem mít obavy," popsal vývoj událostí Komniraris.

O ptačí chřipce jedná EU

Ministři zahraničních věcí a obchodu členských států Evropské unie se sešli v Lucemburku k mimořádnému jednání o opatřeních k zamezení šíření ptačí chřipky. Předem ohlášený náměstek českého ministra zahraničí Jaroslav Bašta na setkání nepřijel. Česko tak na jednání zastupuje pouze náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

"Fakt, že máme případy ptačí chřipky v EU, neznamená, že nám hrozí pandemie ptačí chřipky nebo jakákoli pandemie. V každém případě se na ni však připravujeme," řekl komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu.

 "Skutečnost , že je ptačí chřipka v Evropě, nikterak nezvyšuje pravděpodobnost chřipkové pandemie." Zdůraznil, že je třeba přísně rozlišovat veterinární problém ptačí chřipky a hrozbu pro lidské zdraví.

Expertní komise EU již minulý týden rozhodla o zákazu dovozu živé drůbeže i veškerých drůbežích produktů z Turecka a Rumunska, obdobný zákaz bude bezpochyby vyhlášen i pro Řecko, které má také nyní podezření na ptačí chřipku. Testují se i další případy nemocí drůbeže v Bulharsku a Chorvatsku.

Evropská komise kromě toho v pátek vyzvala členské země, aby vytipovaly oblasti hnízdění a odpočinku stěhovavých ptáků a zajistily zabránění jejich styku s domácí drůbeží.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Sibiři se dále šíří ptačí chřipka

Ptačí chřipka se v Rusku v srpnu dále rozšířila do Tjumenské oblasti na Sibiři. Informovala o tom v úterý agentura Itar-TASS. Potvrdil jí to šéf veterinární...

Tamiflu prý na ptačí chřipku nezabírá

Protichřipkový lék Tamiflu v testech proti smrtícímu kmenu viru H5N1 ptačí chřipky nezabral. Léku, který skupují lidé na celém světě pro případ pandemie,...

Výběr článků

Načítám