Hlavní obsah

Raketa s čínskými kosmonauty přistála na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Modul čínské kosmické rakety Šen- čou-6 s dvoučlennou posádkou v neděli po pěti dnech ve vesmíru úspěšně přistál na Zemi v severočínském regionu Vnitřní Mongolsko. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Článek

Kosmonauti Fej Ťü-lung a Nie Chaj-šeng uskutečnili od středečního startu 76 obletů naší planety a urazili přitom několik miliónů kilometrů.

Kosmonauti se podle státního deníku Beijing News ihned po přistání podrobí čtyřicetiminutové lékařské prohlídce. Pak budou dopraveni vrtulníkem na místní letiště, odkud odletí do Pekingu. Oba budou 14 dní v izolaci na pozorování, ale rodinní příslušníci budou mít možnost navštívit je.

Čína se v říjnu 2003 stala po Rusku a Spojených státech teprve třetí zemí, která vlastními silami vyslala do vesmíru svého člověka. Tato skutečnost je zdrojem národní pýchy. Kosmický program zaštítěný armádou je nejprestižnějším projektem čínské komunistické vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám