Hlavní obsah

Při zemětřesení v Pákistánu zahynulo 38 000 lidí

– ISLÁMABÁD

Zemětřesení v Pákistánu z 8. října si podle sobotních informací pákistánské vlády vyžádalo 38 000 mrtvých a 62 000 raněných. Uvedl to pákistánský ministr vnitra Aftab Ahmad Chán Šarpao s tím, že střechu nad hlavou ztratilo 3,3 miliónu lidí.

Článek

Jejich situaci dále ztěžuje chlad a déšť, jenž brzdí i distribuci humanitární pomoci. Ve špatném počasí nemohou léta vrtulníky a mnohé cest stále blokují sesuvy půdy. Mluvčí pákistánské armády Šaukat Sultán uvedl, že armáda usiluje o uvolnění všech zablokovaných silnic a vojáci se pokoušejí dostat do odlehlých oblastí.

Podle agentury AFP se ale v řadě vesnic odříznutých od světa stále nedostává zraněným potřebného ošetření a pomoc je tam dodávána prostřednictvím vrtulníků jen po malých dávkách. 

Dětský fond OSN UNICEF varoval, že řada dětí může čelí nebezpečí smrti kvůli chladu, nedostatku jídla a nemocem.

Zoufalá situace

"Bojujeme s časem. Potřebujeme více vrtulníků, vody, potravin, léků, stanů a peněz," upozornil koordinátor humanitární pomoci OSN Jan Egeland. "Situace je beznadějná," dodal. Podle OSN je potřeba získat 272 miliónů dolarů,. ale zatím je k dispozici 50 miliónů. Situaci může zlepšit Saúdská Arábie, která v sobotu oznámila, že poskytne Pákistánu pomoc v hodnotě 133 miliónů dolarů na obnovu základní infrastruktury,škol, domů, silnici a nemocnic. Již zřídila letecký most, který do postižených oblastí dodává humanitární pomoc.

Trosky začala odklízet těžká technika, protože v pátek se oficiálně ukončila pátrání po přeživších, přestože se ještě v noci podařilo vyprostit z trosek živou holčičku. [celá zpráva]

Z míst postižených zemětřesením lidé houfně prchají. Na jih jich zamířili desetitisíce. Na korbách kamionů stěhují kufry a deky, někdy i nábytek nebo televize, které se jim podařilo vyprostit ze sutin domů. Na autobusovém nádraží v Muzaffarábádu, který byl ze 70 procent zničen, se přetahují o místa.

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

V sousední Indii si zemětřesení o síle 7.5 stupňů Richterovy škály vyžádalo 1300 obětí na životech, přičemž 50 000 jich ztratilo střechu nad hlavou.

Reklama

Související články

Svět posílá do Asie pomoc

Svět posílá do asijských zemí, které v sobotu zdecimovalo ničivé zemětřesení, záchranáře i materiální a finanční pomoc. Záchranné týmy už vyslaly Čína...

Výběr článků

Načítám