Hlavní obsah

Tamiflu prý na ptačí chřipku nezabírá

– BUKUREŠŤ/BRUSEL/LONDÝN

Protichřipkový lék Tamiflu v testech proti smrtícímu kmenu viru H5N1 ptačí chřipky nezabral. Léku, který skupují lidé na celém světě pro případ pandemie, odolal vzorek odebraný u čtrnáctileté nakažené vietnamské dívky. Oznámil to britský vědecký týdeník Nature.

Článek

Testovaná dívka se přitom možná virem H5N1 nakazila od svého bratra, a nikoli přímo kontaktem s infikovanými ptáky, jak tomu bylo v ostatních asijských případech přenosu nemoci na člověka. Přenos ptačí chřipky z člověka na člověka však zatím nebyl nikdy prokázán. Rozluštění genomu testovaného kmene viru H5N1 ukázalo, že virus zmutoval do formy odolné vůči oseltamiviru, což je laboratorní označení pro Tamiflu, který vyrábí švýcarská farmaceutická firma Roche.

Podle dodatečného vyjádření hlavního autora studie Jošihira Kawaoky z Tokijské univerzity, však není důvod k panice, neboť šlo o zcela ojedinělý případ.Testovaná dívka se od února starala o svého staršího bratra, který infekcí onemocněl. Lékaři jí kvůli prevenci podávali malé dávky Tamiflu. přesto onemocněla, ale nakonec se uzdravila. Určitou odolnost vůči Tamiflu údajně prokázal i virus lidské chřipky.

Laboratorní zkoušky prováděné na zvířatech zatím naznačují, že virus je citlivý vůči jiné látce zvané zanamivir, kterou vyrábí britská společnost GlaxoSmithKline pod názvem Relenza.

Česká republika přitom brzy koupí dalších 600 000 balení léku Tamiflu. [celá zpráva] Podle místopředsedy vlády Zdeňka Škromacha by se dohoda měla podepsat co možná nejdříve. "Zájemců o tyto léky je mnoho," dodal. Nákup léku bude stát zhruba 600 miliónů korun a peníze by se měly najít v rozpočtové rezervě.

V Rumunsku druhé ohnisko ptačí chřipky

Rumunské úřady v pátek potvrdily výskyt ptačí chřipky už v druhé vesnici v oblasti delty Dunaje. Do karantény byla uzavřena vesnice Maliuc. V obci byly v uplynulých týdnech nalezeny desítky uhynulých labutí.

Dosavadní testy kuřete a labutě uhynulých v Maliuci ukázaly, že byly napadeny virem H5, "s velkou pravděpodobností totožným s virem zachyceným v Ceamurlia de Jos". Informovalo o tom po testech ve specializované bukurešťské laboratoři rumunské ministerstvo zemědělství.

Evropská komise dopoledne oznámila, že zveřejnění výsledků laboratorních testů vzorků z ptáků uhynulých v obci Ceamurlia de Jos z britské laboratoře odkládá na sobotu. Testy mají určit, zda ptáci jsou infikováni smrtícím virem H5N1, který je přenosný na člověka. Jednodenní odklad způsobily celní problémy  při dopravě tak "nebezpečného materiálu" do referenční laboratoře Evropské unie v britském Weybridgi.

Rumunský ministr zemědělství Gheorghe Flutur prohlásil, že se podle všeho jedná o slabší kmen, než je N1.

Rumunská vláda ve čtvrtek rozhodla, že bude vybita veškerá drůbež nejen v Ceamurlia de Jos, ale i v jejím okolí do nejméně tří kilometrů. Dosud již bylo vybito přes 40 000 kusů drůbeže. Stejný osoud čeká ptáky v okolí Maliuci.

EU: drůbež se musí izolovat od stěhovavých ptáků

Virus ptačí chřipky přenosný i na člověka mohli z Turecka do Rumunska zanést stěhovaví ptáci. Veterinární experti a ornitologové z celé EU navrhli v Bruselu,jak zamezit kontaktu mezi divokým ptactvem a drůbeží. Virus ptačí chřipky přenosný i na člověka mohli z Turecka do Rumunska zanést stěhovaví ptáci. Právě proto v pátek veterinární experti a ornitologové z celé EU v Bruselu navrhli opatření pro zamezení kontaktu mezi divokým ptactvem a drůbeží.

Každá země má vytipovat oblasti, kam stěhovaví ptáci létají, a tam zavést preventivní opatření včetně zákazu volného pohybu drůbeže pod širým nebem. Do právně závazné formy má být toto rozhodnutí vtěleno v nejbližších dnech. Za rizikové oblasti jsou považovány zejména různé mokřiny v deltách nebo slepých ramenech řek, které jsou oblíbenými hnízdišti nebo zónami odpočinku stěhovavých ptáků.

Ptačí chřipka

  • neboli aviární influenza
  • postihuje zejména drůbež  
  • první výskyt v roce 1994 jihovýchodní Asii
  • naposledy se objevila v Turecku a Rumunsku začátkem října
  • jeden její typ, virus H5N1, může být přenosný i na člověka

zdroj: SVS ČR

Podle mluvčího českého zastoupení při EU Jana Vytopila by se opatření v ČR mohla týkat Novomlýnských nádrží na jižní Moravě, které v zimě nezamrzají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám