Hlavní obsah

Čínská raketa se mírně odchýlila od oběžné dráhy

– PEKING

Dvojice čínských kosmonautů v noci na pátek krátkým zážehem motorů vrátila svou vesmírnou loď Šen- čou-6 na určenou oběžnou dráhu kolem Země, z níž se raketa ve čtvrtek odchýlila kvůli gravitaci Země. Informovaly o tom v pátek čínské sdělovací prostředky.

Článek

Ve čtvrtek astronauti Nie Chaj-šeng a Fej Ťü-lung zjistili, že se jejich kosmické plavidlo nachází blíž Zemi, než se předpokládalo. Dnešní návrat rakety na stanovenou oběžnou dráhu byl označen za "rutinní operaci". Manévr, provedený při třicátém obletu kolem Země, trval podle médií jen několik vteřin a nic nenasvědčovalo tomu, že by byl pro posádku nějak nebezpečný. Další podobná operace se podle agentury Nová Čína předpokládá při jednašedesátém obletu.

Číňané jsou v kosmu již třetí den, jejich přistání v severočínské stepní oblasti Vnitřní Mongolsko se očekává v pondělí, plánovaná doba ale může být zkrácena či prodloužena v závislosti na počasí a dalších okolnostech. "Vesmírná loď je vybavena dostatečnými zásobami jídla, kyslíku, vody a dalších věcí potřebných k sedmidennímu kosmickému letu," prohlásil Wu Kuo-tching z čínského výzkumného ústavu vesmírných technologií.

Tchajkonauti, jak jsou čínští kosmonauti nazýváni, odstartovali ke druhé čínské pilotované cestě do kosmu ve středu ve 3:00 SELČ. Dnes v poledne čínského času měla raketa Šen-čou-6 za sebou 35 oběhů kolem naší planety a pohybovala se ve výšce 343 kilometrů nad Zemí.

Ve čtvrtek mise překonala 21,5 hodiny, které v kosmu strávil astronaut Jang Li-wej při prvním čínském pilotovaném letu do vesmíru v roce 2003. Jeho kosmickou cestou se Čína stala po Rusku a USA třetí zemí, které se podařilo vyslat svého člověka do vesmíru.

Ve čtvrtek posádka Šen-čou-6 také provedla pokusy, které mají Číně umožnit v budoucnosti vysílat kosmonauty na delší dobu na vlastní orbitální stanici, jejíž zřízení Peking plánuje do roku 2010. Testy mají být využity i při dalším čínském pilotovaném letu do vesmíru s lodí Šen-čou-7 chystaném na rok 2007, jehož součástí má být i výstup do kosmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám