Hlavní obsah

Evropské země zavádějí opatření kvůli ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Aktuální situaci kolem ptačí chřipky probíral ve čtvrtek český premiér Jiří Paroubek s pověřeným ministrem zdravotnictví Zdeňkem Škromachem. Německo posílí hraniční kontroly u dovozů zvířat. Maďarsko bude na hranicích dezinfikovat kamióny po převozu drůbeže přes Rumunsko. V Srbsku a Černé Hoře byly vyprodány ochranné masky a zásoby antivirotického léku Tamiflu. Na zásoby léku, který je považován za účinný prostředek léčby v případě nakažení ptačí chřipkou, se v lékárnách vrhli také Belgičané.

Článek

"Myslím, že česká veřejnost nemusí mít obavy, že bychom situaci neřešili," řekl premiér Paroubek novinářům. Konkrétní kroky podle něj vláda přijme po poradě s odborníky, tedy především hygieniky a epidemiology.

V případě rozšíření ptačí chřipky má Česká republika připraven pandemický plán. V něm je vytypováno 1,7 miliónu obyvatel, kteří patří do rizikových skupin nebo jsou nezbytní pro chod státu. Tyto skupiny by měly přednostně dostat lék Tamiflu, který by měl proti nové nemoci zabrat. V současné době má ministerstvo zdravotnictví 600 000 dávek tohoto léku, stejné množství je předjednáno i na příští rok.

Česká republika navíc podle hlavního hygienika Michaela Víta jedná s další farmaceutickou firmou o dodatečném zakoupení léků. Lék Tamiflu šlo také koupit na předpis v lékárnách. Tyto zásoby jsou ale podle tiskového mluvčího výrobce léku firmy Roche Jiřího Pěšiny kvůli panice okolo ptačí chřipky vyprodány. Tento lék se může brát maximálně po dobu šesti týdnů. "Kdyby ho měla brát celá dospělá populace, potřebovali bychom 38 miliónů balení," uvedl Pěšina. Zakoupení tolika balíčků by stálo 38 miliard korun. Takové množství léku zatím není vůbec k dispozici. Pro všechny obyvatele nebude léky kupovat žádný stát, upozornil. Klinicky zkoušená varianta vhodná pro děti zatím není k dispozici.

Německo zpřísnilo kontroly na hranicíh

Německo zpřísnilo kontroly na hranicích a na letištích, aby zabránilo ilegálním dovozům zvířat, která by mohla ptačí chřipku zavléci do země, oznámil ve čtvrtek německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin.

Ministr oznámil, že zasedání krizového štábu pro prevenci živočišných nemocí ve středu dospělo k závěru, že Německo čelí problému s nezákonnými dovozy zvířat a jejich masa. Kontroly se mají zaměřit na lety z Turecka a Rumunska, kde už byl virus zaznamenán.

Maďaři budou dezinfikovat kamióny

Maďarsko bude na hranicích dezinfikovat všechny kamióny s drůbeží, směřující do země ze sousedního Rumunska. Zcela znemožněn bude vjezd do Maďarska kamiónům s drůbeží pocházející z Rumunska, nebo s drůbežími náklady, které byly během tranzitu přes Rumunsko odpečetěny.

To je v souladu s rozhodnutím Evropské komise zakázat dovoz živého ptactva a drůbeže i všech drůbežích výrobků z Rumunska poté, co v zemi byl potvrzen výskyt ptačí chřipky, zatím ještě bez přesného určení viru.

"Všechny vozy jedoucí přes Rumunsko, například z Bulharska, mohou do země vstoupit až po dezinfikaci," uvedl šéf maďarské veterinární správy Miklós Suth.

V Maďarsku, které je jediným členem EU přímo sousedícím s Rumunskem, klesla po zprávách z Rumunska o výskytu viru spotřeba drůbežího masa okamžitě o deset až 15 procent, řekl agentuře MTI předseda svazu maďarských drůbežáren István Erdélyi.

Srbsko, které má s Rumunskem rovněž společnou hranici, se už teď potýká s nedostatkem protiinfekčních roušek a léku Tamiflu. V bělehradských lékárnách byly vyprodány veškeré zásoby tohoto prostředku.

Srbské úřady dále vyzvaly místní myslivce, aby nelovili divoké ptactvo.

Obavy i na ostrovech

Hrozby jsou si vědomi i v ostrovní Velké Británii. "Potvrzení, že ptačí chřipka byla zjištěna v Turecku a že ptačí chřipka je nyní také v Rumunsku, nás znepokojuje," řekla podle agentury Reuters novinářům britská hlavní hygienička Debby Reynoldsová. "Teď bezprostředně provedeme hodnocení, jaké je riziko a zda bude nezbytné podniknout nějaká další opatření," dodala Reynoldsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám