Hlavní obsah

SPD uvedla jména svých ministrů

– BERLÍN

Podoba budoucí německé vlády velké koalice dostala ve čtvrtek reálnou podobu. Sociální demokrat Matthias Platzeck, který je premiérem Braniborska za SPD, uvedl, že v šestnáctičlenném kabinetu zaujme jeho strana osm křesel, přičemž prozradil i jména budoucích ministrů.

Článek

Nejsilnější pozici za SPD  zaujme v kabinetu kancléřky Angely Merkelové (CDU) předseda sociálních demokratů Franz Müntefering, který bude vicekancléřem  a současně ministrem práce a sociálních věcí. Funkce vicekancléře je však v německém parlamentním systému spíše symbolická. V ministerské funkci se bude muset vyrovnat především s jedenáctiprocentní nezaměstnaností.

Ministrem financí se stane bývalý premiér Severního Porýní-Vestfálska Peer Steinbrück, který v SPD patří ke konzervativnímu křídlu a bude se mu lépe vycházet s CDU/CSU. Oznámil to dosavadní ministr financí Hans Eichel. Osmapadesátiletého Steinbrücka čeká obtížný úkol konsolidovat německý rozpočet, protože už několik let po sobě porušuje pravidla Paktu stability a růstu EU.

SPD převezme ministerstvo zahraničí

Ministrem zahraničí by se měl stát Frank Walter Steinmeier, důvěrný spolupracovník odcházejícího kancléře Gerharda Schrödera a dosavadní ministr a šéf úřadu vlády. Je znám svou pracovitostí, ale nemá velké zkušenosti z diplomacie. Napomoci by mu mohlo, že Schröder osobně řídil klíčová zahraničně politická témata, ať už šlo o rozšíření EU nebo vztahy s USA, Ruskem a Čínou. 

Křeslo ministra dopravy by měl obsadit lipský primátor Wolfgang Tiefensee, který má dobré vztahy s CDU, a příštím ministrem životního prostředí by měl být dolnosaský premiér Sigmar Gabriel.

Tři ministři zůstanou

Svá místa v budoucí vládě by si měly zachovat sociální demokratky Ulla Schmidtová, nyní šéfka resortu zdravotnictví, ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová a ministryně pro rozvojovou pomoc Heidemarie Wieczoreková-Zeulová.

Odstupující ministr obrany Peter Struck by se měl stát předsedou frakce SPD v dolní komoře parlamentu, v Bundestagu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám